Linkovi

Novinari u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza su i dalje izloženi napadima - 2003-10-03


Novinari u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza su i dalje izloženi napadima. Prema riječima Lorne Craner pomoćnika američkog državnog sekretara koji je zadužene za pitanja demokratije, ljudskih prava i rada novinari su izloženi kako fizičkim napadima i prijetnjama tako i zakonskim i birokratskim maltretiranjima.

U Bjelorusiji vlasti nisu uložile ozbiljne napore kako bi pronašli odgovorne za nestanak i kako se pretpostavlja ubistvo nezavisnog novinara Dmitry Zavadskya 2000-te godine.

Režim predsjednika Aleksandra Lukashenka zabranio je rad nezavisnih novina i zatvarao novinare. Lukashenkov režim je ove godine zabranio rad IREX-a neprofitne organizacije koja pomaže nezavisne medije.

U Ukrajini serija misterioznih i nerazjašnjenih pogibija novinara nameće pitanje da li su novinari žrtve zbog svog kritičkog izvještavanja. U julu mjesecu novinar Voldymyr Yefremov poginuo je u saobraćajnoj nesreći pod sumnjivim okolnostima. Prošle godine novinar Ihor Aleksandrov je ubijen.

2000. god. nezavisni novinar Heorhiy Gongadze je nestao a kasnije je pronađeno njegovo obezglavljeno tijelo. U Kazahstanu nezavisni novinar Sergei Duvanov nalazi se u zatvoru nakon što je osuđen u nekorektnom sudskom procesu po optužnici da nije poštivao međunarodne standarde.

Sličan slučaj dogodio se i u Uzbekistanu gdje je nezavisni novinar Rusian Shripov proglašen krivim u sudskom procesu punom nepravilnosti.

Nekoliko postojećih nezavisnih listova u Kirgistanu gube bitku u nastojanju da opstanu. Nezavisne novine Moya Stolitsa koje su jedan od najglasnijih kritičara vlade suočene su sa desetinama tužbi koje su protiv njih podnijeli zvaničnici vlade zbog, kako navode, uvrede njihovog dostojanstva. Na kraju visoke kazne na ime odštete prisilile su ovaj list na bankrot.

U Rusiji se također ne ohrabruje razvoj medija. Nedavnim zatvaranjem T-V-S-a po kratkom postupku Rusija je ostala bez nezavisnog televizijskog kanala a usvajanjem amandmana na zakon o medijima od strane Dume ograničio je medijsko pokrivanje izborne kampanje.

Sloboda medija je univerzalno pravo koje treba da uživaju i ljudi u zemljama Istočne i Centralne Evrope. U sklopu Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi vlade ovih zemalja su obećale da će poštivati slobodu medija. Vrijeme je da se počnu ponašati u skladu sa preuzetim obavezama.

XS
SM
MD
LG