Linkovi

R.Holbrooke: Ni sada nije kasno da se zabrani rad SDS-a - 2003-10-03


Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovinme Adnan Terzić očekuje da će američki ambasador Ričard Holbruk i dr. Bernard Kušner lobirati kod međunarondih finanijskih institucija i donatora da se još ne povlače iz BiH.

Adnan Terzić je danas u Sarajevu zajedno s ministrom sigurnosti BiH Barišom Čolakom primio Holbruka i Kušnera u toku njihove dvodnevne posjete BiH.

Holbruk i Kušner su naglasili važnost vlastitih napora BiH u njenom daljnjem razvoju, kao varijante u kojoj BiH može očekivati evropsku i američku podršku.

Sad je budućnost u vašim rukama i nemate se na šta žaliti - izjavio je pritom Holbruk. Prethodno je kao karakteristiku bosanskog mentaliteta naveo sklonost ljudi “da se žale”, ali, dodao je, to i nije neobično jer su podnijeli veliki istorijski teret i “patili pod raznim okupatorima: pod Austrougarskom, nacistima, u Titovom režimu, u posljednjem ratu”.

Govoreći o Dejtonskom sporazumu kao okviru za budućnost, Holbruk je ponovio da taj akt nije nepromjenjiv niti “ludačka košulja koja steže”, već da su promjene moguće ali pod uslovom da budu dogovorene.

Gospodin Holbruk je danas danas u bolnici posjetio bivšeg Predsjednika Predsjedništva BiH, Aliju Izetbegovića. Govoreći o Izetbegoviću u intervjuu listu Dnevni Avaz, gospodin Holbruk je rekao da BiH ne bi bilo bez Alije Izetbegovića.

U istom intervjuu g. Holbruk je izrazio žaljenje što 1996. godine SDS-u nije zabranjen rad. Rekao je da je ta stranka nacistička, ali da joj rad nije zabranjen zbog Izetbegovićevog protivljenja. Naknadno je, kako kaže g. Holbruk, g. Izetbegović izjavio da nije vjerovao da je ponuda o zabrani SDS-a ozbiljna. No, po riječima ambasadora Holbruka, za taj čin ni sada nije kasno.

XS
SM
MD
LG