Linkovi

SDS oštro regira na ocjene ambasadora Holbrooka - 2003-10-03


Srpska demokratska stranka je danas oštro reagovala na izjave bivšeg američkog ambasadora Ričarda Holbruka da će se založiti za zabranu djelovanja ove partije.

Srpska demokratska stranka ocijenila je danas "monstruoznim" izjave bivšeg američkog ambasadora Ričarda Holbruka da je "SDS nacistička, korumpirana moralno, finansijski i politički" te da će "lično boriti za zabranu ove stranke".

"To je rezultat patološke mržje koja krasi ovog građanina SAD" - navodi u saopštenju SDS u kome se regauje na Holbrukove izjave date sarajevskom "Dnevnom avazu".

Istovremeno,reagujući na navode u Holbrukovoj knjizi "Završni rat", u kojoj iznosi impresije kada je kao student boravio u Sarajevu i stajao pred stopama Gavrila Principa i "razmišljao kako se prvi put susreo sa ekstremnim nacionalizmom", SDS ističe: Identifikujući indirektno Principa i srpski narod, Holbruk u stvari sve Srbe optužuje za sva stradanja od komunizma i fašizma u dvadesetom vijeku, a tumačeći dalje njegov prolog, ispada da je ustaško-fašistički logor smrti Jasenovac, u kojem je umoreno preko 700 000 Srba, posljedica srpske politike iz 1914.godine i Gavrila Principa, koji je bio njen simbol.

SDS napominje da je Holbruk u istoj knjizi naveo da je, pri kreiranju Dejtonskog sporazuma, napravio najveću grešku pristajući da jedan entitet nosi ime Republika Srpska, objašnjavajući svoju ulogu njegove šatl diplomatije u angažovanju vojnih snaga Hrvatske u BiH protiv Srba s namjerom da se "zauzme, a time i protjera srpski narod iz svih zapadnokrajiških opština, osim Banjaluke".

"Takvu svoju ulogu Holbruk ne krije, već je detaljno opisuje s ponosom i samodivljenjem" - ističe se, između ostalog, u saopštenju SDS-a i dodaje da je Holbrukovo pisanje u toj knjizi "uvreda za cijeli srpski narod".

XS
SM
MD
LG