Linkovi

Rusija i Francuska nisu zadovoljne revidiranim nacrtom američke rezolucije - 2003-10-03


Američki državni sekretar Colin Powell je saopćio da bi od drugih članica Vijeća sigurosti UN-a želio čuti prijedloge koji se tiču načina da se poboljša novi američki nacrt rezolucije po pitanju Iraka.

Rusija i Francuska su saopćile da nisu zadovoljne revidiranim nacrtom američke rezolucije o Iraku,jer brzo ne prebacuje ovlasti na novu vladu u Iraku.

Međutim, sekretar Powell kaže da Sjedinjen Države neće biti pritisnute da prijevremeno predaju ovlasti.On je kazao da će Sjedinejen Države prebaciti ovlasti na odgovornu vladu koja je u stanju da prihvati punu odgovornost, a ne zato, kako je naglasio, što jedva čekamo da sa sebe skinemo teret.

Ruski predsjednik,Vladimir Putin je rekao da želi rezoluciju kojom se postavlja konkretan vremenski okvir za predaju vlasti s koalicionih snaga na irački narod. Sekretar Powell je kazao da je razgovarao sa francuskim ministrom vanjskih poslova Dominique de Villepinom i nekolicinom ostalih ministara o ovom novom nacrtu.

Gospodin Powell je o ovoj rezoluciji razgovarao i sa generalnim sekretarom UN-a Kofi Ananom. Neke od najoštrijih kritika su došle upravo od strane generalnog sekretara Annana, koji je rekao da se nacrtom ignorira njegov prijedlog da se suverenitet preda Iračanima u roku od nekoliko mjeseci, nakon čega bi slijedio duži period za izradu ustava.

XS
SM
MD
LG