Linkovi

Na Crnom Vrhu exhumirani ostaci 628 ubijenih Bošnjaka - 2003-10-03


Nakon više od dva mjeseca iskopavanja, danas je na Crnom Vrhu kod Zvornika završena ekshumacija iz jedne od najvećih masovnih grobnica u kojoj su najvjerovatnije sahranjeni Bošnjaci stradali 1992. godine.

Posmrtni ostaci, 628 osoba ekshumirani su iz masovne grobnice na Crnom Vrhu kod Zvornika gdje je danas završeno iskopavanje ubijenih lica koje je započelo još 28.jula.

Potvrdio je ovo član federalne komisije za traženje nestalih osoba Murat Hurtić naglašavajući da je iz ove masovne grobnice izvađen 481 kompletan skelet te 147 dijelova skeleta. Tokom ekshumacije među garderobom i skeletima je otkriveno samo 11 komada ličnih dokumenata koji ukazuju da su žrtve sahranjene u ovoj masovnoj grobnici, najvjerovatnije, ubijene 1992. godine na području Zvornika i okolnih mjesta.

Pronađeni su skeleti djece, žena i odraslih muškaraca kao i izvjesna količina metaka, čaura, dasaka i žičane ograde što ukazuje na to da su žrtve na ovaj lokalitet dovezene iz više primarnih grobnica, istakao je Murat Hurtić. On je saopštio da je u toku zatrpavanje masovne grobnice na Crnom Vrhu čije su dimenzije 40 puta šest, a dubina 4 metra. Inače, vreće sa posmrtnim ostacima iz ove masovne gobnice su prebačene u Komemorativni centar u Tuzli gdje će biti nastavljen proces antropološke obrade i identifikacije.

Recimo i to da je tim haških istražilaca proteklih sedam dana u Banjaluci saslušao veći broj svjedoka ratnih zločina počinjenih nad Srbima tokom proteklog rata na području Sarajeva, Mostara, Zenice, Broda i 13 zapadnokrajiških opština.

Kako je danas saopštio predsjednik Udruženja logoraša Republike Srpske, Branislav Dukić haški istražitelji su najviše interesovanje pokazali za nekadašnje članove državnog Predsjedništva Aliju Izetbegovića i Ejupa Ganića te generale bivše Armije BiH, Jovana Divjaka i Atifa Dudakovića. Dukić je potvrdio da će neki od svjedoka putovati u Hag na poziv haškog tribunala ne želeći da otkrije njihova imena.

XS
SM
MD
LG