Linkovi

Kontroverza koja plijeni pažnju u Washingtonu - 2003-10-02


Osoblju Bijele kuće je naređeno da u potpunosti surađuju u istrazi koju provodi Ministarstvo pravosuđa, a tiče se optužbi da je neko iz administracije predsjednika Busha na neprikladan način ili nezakonito otkrio ime tajnog agenta CIA-e jednim washingtonskim novinama. Namjerno otkrivanje identiteta tajnih operativaca je po američkim zakonima krivično djelo za koje se može izreći kazna do deset godina zatvora. Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan je kazao da još niko nije izašao sa bilo kojom informacijom vezanom za curenje informacija o agentu CIA-e.

Agenti FBI-a koji rade na istrazi koju je povelo Ministarstvo prevosuđa još uvijek nisu nikog intervjuisali iz Bijele kuće. Međutim, svi uposlenici Bijele kuće su primili detaljne instrukcije o zaštiti relevantnih dokumenata i zabilješki, uključujući telefonske pozive, e-mailove i bilješke koje se odnose na agenticu CIA, njenog muža bivšeg američkog ambasadora Josepha Wilsona i nekoliko novinara.

Novinski kolumnist Robert Novak, se nalazi u centru kontroverze. Kolumna koju je on napisao u junu mjesecu je izazvala pometnju. U tom članku on otkriva identitet supruge gospodinaWilsona, govoreći da je inforamciju dobio iz dva izvora kod visokorangiranih službenika vlade.

Do ovog otkrića dolazi samo sedmicu nakon što je bivši ambasador opovrgao tvrdnje administracije predsjednika Busha da je Irak nastojao kupiti uranij iz Nigerije. Ambasador Wilson za odavanje imena svoje supruge u javnost, krivi Bijelu kuću.

”Objavljivanje imena moje supruge u javnosti je bio politički akt. Postoji jedan takav politički ured u Bijeloj kući. Prvo mjesto koje istražitelji trebaju posjetiti je taj ured.“

U kolumni objavljenoj u srijedu, kolumnist Robert Novak istrajava na tvrdnji da on nije dio plana propuštanja nedozvoljenih informacija. On kaže da se radi o usputnoj informaciji koju je izrekao jedan zvaničnik, i da mu niko iz CIA-e kasnije nije rekao da bi objavljivanje imena te žene ugrozilo fizički nju ili ikoga drugoga. U utorak je predsjednik Bush kazao da ukoliko je došlo do propuštanja informacija iz njegovog ureda, on želi znati ko je to učinio.

Ukoliko je ta osoba prekršila zakon, o toj osobi ćemo se pobrinuti. Ja pozdravljam istragu. Potpuno sam siguran da će Ministarstvo pravosuđa uraditi dobar posao, rekao je predsjednik Bush.

Međutim, neke Demokrate su već pozvali da neovisni istražitelj istraži slučaj, tvrdeći da će Ministarstvo pravosuđa, kao dio administracije, biti pristrasno.

XS
SM
MD
LG