Linkovi

Florance Hartmann: Optuženi se još mogu predati Hagu - 2003-10-02


Pred sutrašnju posjetu glavne tužiteljice haškog suda Beogradu, glasnogovornica ureda šefa tužitelja, Florance Hartmann je izrazila uvjerenje da samo čvrsti argumenti vlasti Srbije i Crne Gore mogu promijeniti tonove izvještaja Carle del Ponte Vijeću sigurnosti, koji će biti prezentiran 9. oktobra ove godine.

"To da će glavna tužiteljica predati 9. oktobra izvještaj Vijeću sigurnosti, znali su svi, i u Beogradu i u Zagrebu. Činjenica da do danas nisu ispunili svoje obaveze, ne daj im za pravo da se nadaju pozitivnom izvještaju, niti da tvrde kako za ispunjenje traženih hapšenja Ratka Mladića, Radovana Karadžića ili Ante Gotovine nisu imali vremena", kaže glasnogovornica Florance Hartmann.

Po njoj, vlade u Beogradu i Zagrebu, balkanskim centrima koje sutra, odnosno u ponedjeljak posjećuje Del Ponte, nemaju mnogo prostora za manevar:" Ili će isporučiti Hagu tražene optuženike, ili će nas, na osnovu čvrstih dokaza, uvjeriti da se ta lica ne nalaze na njihovim teritorijama", poručuje glasnogovornica Carle del Ponte.

Prema istom izvoru, tužiteljstvo Haškog suda nije ni do sada gradilo svoje stavove na osnovu pretpostavki i nagadjanja- uvijek su, tvrdi Hartmann, iza traženja Tužiteljstva stajali provjereni obavještajni podaci o kretanju i boravku optuženih lica.

Ovo se, po njoj, posebno odnosi na teze koje zastupaju neki od srpskih zvaničnika, a odnedavno i hrvatski vrh, po kojima se Ratko Mladić, ili, u hrvatskom slučaju, Ante Gotovina, ne nalaze na njihovoj teritoriji te su, u skladu s tim, i nedostupni pravosudnim organima.

"Ili je Mladić u Beogradu ili nije, ili se može do Gotovine ili ne. Priznajemo samo čvrste dokaze o tome", ponavlja Florance Hartmann, naglašavajući da je, u suprotnom, "riječ o političkoj igri, kakvu Haški tribunal ne priznaje".

Zbog toga, tvrdi ona, i Beograd i Zagreb su jedini odgovorni za sadržaj izvještaja kakav će Del Ponte predati Savjetu bezbjednosti UN:" Ako tvrdite da sada nema vremena da se stvari poprave, ja tvrdim suprotno- optuženi se još mogu predati Hagu", uvjerena je portparol haškog tužiteljstva.

XS
SM
MD
LG