Linkovi

Moskva će razmotri svoje vojno planiranje ukoliko NATO ostane u sadašnjoj formi - 2003-10-02


Rusko ministarstvo obrane je objavilo jedan izvještaj u kojem se upozorava na mogućnost da Moskva ponovno razmotri svoje vojno planiranje, kao i strategiju nuklearnih raketa, ukoliko NATO savez nastavi, kako se kaže, postojati u svojoj sadašnjoj formi.

U ovom izvještaju, koji je podijeljen danas, Rusija kaže kako vrlo pažljivo prati širenje saveza; medjutim, ne govori se o tome kako bi se to rusko vojno planiranje i strategija mogli izmijeniti.

Moskva je inače otvoreno zabrinuta zbog onog što doživljava kao skretanje NATO-a protiv Rusije. Ruski predsjednik Putin nije komentirao javno ovaj izvještaj; medjutim, on je kazao kako Rusija ima značajan broj raketa, uključujući one s mogućnošću nošenja bojeve nuklearne glave.

U medjuvremenu se ministri obrane Evropske Unije pripremaju za ključni sastanak koji počinje sutra u Italiji, a koji se fokusira na raspravu oko toga treba li uspostaviti jednu organizaciju zajedničke obrane neovisno od NATO saveza.

Francuska, Njemačka, Belgija i Luxembourg tvrde da njihov blok treba uspostaviti posebban štab za planiranje i zapovjedništvo za vojne operacije Evropske Unije.

XS
SM
MD
LG