Linkovi

Washington: 30-minutni film Djeca vojnici - 2003-10-02


U više od 50 zemalja svijeta djeca su nevine žrtve oružanih sukoba. Mnogi od njih se ubijaju, siluju, mnogi se istjeruju iz svojih domova i odvajaju od svojih obitelji.

Djeca se regrutiraju kao vojnici, uskraćuje im se pravo da idu u školu, da se igraju i rastu u mirnom okruženju.

Američki institut za mir je danas ovdje u Washingtonu prikazao 30-minutni film Djeca vojnici--epizodu u seriji nazvanoj Šta se dešava, koju sačinjava 10 epizoda koje se emitiraju na kablovskom televizijskom kanalu Showtime i kojima se istražuju efekti koje na djecu imaju oružani sukobi u Sierra Leoneu i ostalim dijelovima svijeta.

Na događaju je bio prisutan i glumac Michael Douglas, glasnik mira Ujedinjenih naroda. Michael Douglas, čija je zainteresiranost za razoružanje potaknuta filmom Kineski sindrom iz 1979, je inače veliki pobornik za pitanje razoružanja, i neširenje oružja.

On zagovara zabranu širenja nuklearnog oružja kao moralni imperativ, te veću kontrolu ilegalnog posjedovanja oružja i trgovine manjim, lakim oružjem.

Michael Douglas je kao glasnik mira UN-a, promovirajući razoružanje u svijetu, do sada posjetio Albaniju, Sierra Leone, i ostale zemlje u svijetu u kojima se javlja problem oružja.

XS
SM
MD
LG