Linkovi

General Ricardo Sanchez: Napadi na koalicione vojnike postaju sve gori - 2003-10-02


Zapovjednik američkih snaga u Iraku, general Ricardo Sanchez, danas je kazao kako napadi u Iraku na koalicione vojnike postaju sve gori, i dodao da je mogućne da bude i većih napada, ili žestokih sukoba i terorističkih napada. Anti-koalicione grupe sedmično u prosjeku ubiju tri do 6 američkih vojnika i rane oko 40.

Ovakve izjave generala Sancheza dolaze u vrijeme kada su novi sukobi izbili oko Falluje. Prema izvještajima svjedoka, nepoznati napadači su otvorili vatru na jednu američku patrolu. U borbi je ubijen jedan Iračanin i najmanje 4 osobe ranjene, medju njima jedna žena i jedna djevojčica.

A u medjuvremenu je pomoćnik turskog ministra vanjskih poslova Nabil Sensoy izjavio kako je Ankara postigla sporazum s Washingtonom o jednom akcionom planu za čišćenje sjevernog Iraka od kurdskih pobunjeničkih grupa.

Sporazum je, kako se navodi, sporazum u Ankari, a gospodin Sensoy je dodao kako niti jenda opcija za takvo čišćenje militanata sa iz sjevera Iraka, nije isključena.

Vodja američke delegacije na razgovorima, stručnjak pri State Departmentu za terorizam, Cofer Black, je izjavio da je Kurdistanska radnička Partija, sada poznata pod nazivom KADEK, teroristička grupa i nema joj mjesta u Iraku.

XS
SM
MD
LG