Linkovi

Republika Srpska traži povlačenje tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore - 2003-10-01


Poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske usvojili su danas na posebnom zasijedanju parlamenta u Banja Luci Deklaraciju kojom se traži povlačenje tužbe Bosne i Hercegovine protiv bivše Jugoslavije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Tužba Bosne i Hercegovine protiv Jugoslavije, odnosno Srbije i Crne Gore ne doprinosi pomirenju niti u Bosni i Hercegovini niti u regionu i stoga ju je neophodno povući a sve probleme je potrebno rjšavati dijalogom. Navodi se ovo,između ostalog u deklaracij,koju su danas većinom glasova usvojili poslanici Narodne Skupštine Republike Srpke a čije je detalje saopštio predsjednik parlamenta, Dragan Kalinić.

”Sporom BiH sa Srbijom i Crnom Gorom pred Medjunarodnim sudom pravde, koji je pokrenut i vodi se bez saglasnosti Republike Srpske, i srpskog naroda u BiH grubo je narušen princip ravnopravnosti i konstitutivnih naroda. Legitimni predstavnici srpskog naroda nisu konsultovani kada je tužba podnešena, a ni u vodjenju spora. Tužba BiH protiv Srbije i Crne Gore pred Medjunarodnim sudom pravde je neprihvatljiva za predstavnike srpkog naroda, jednog od tri konstitutivna naroda BiH.“ U deklaraciji se takođe navodi da se ovom tužbom ugrožava i postojanje Republike Srpske,odnosno dejtonski sporazum, naglasio je Kalinić: Tužba BiH pred Medjunarodnim sudom pravde je de facto tužba protiv Republike Srpske i suštine Daytonskog mirovnog sporazuma. To jednostavno nije moguće. Republika Srpska i srpski narod u BiH ne mogu biti istovremeno i entitet, odnosno dio države tužioca i tužena strana.

Zbog svega toga poslanici Narodne Skupštine su zatražili da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i državni parlament stave na dnevni red svojih sjednica odluku o povlačenju ili ratifikaciji tužbe B i H protiv Srbije i Crne Gore i time,kako se ističe u deklaraciji,otvore raspravu predstavnika tri naroda o daljoj sudbini ove tužbe.Protiv ove deklaracije glasali su bošnjački poslanici u Narodnoj Skupštini.

XS
SM
MD
LG