Linkovi

Iračka djeca se danas vraćaju u školu - 2003-10-01


Iračka djeca se danas vraćaju u školu, po prvi puta nakon rata, nadajući se da dolaze bolja vremena. Novinar Glasa Amerike Michael Drudge posjetio je jednu školu na sjeveru Baghdada svjedočeći o dječijem uzbudjenju kada su na stotine učenika počeli pristizati u školu Dufaf el Neil.

Škola se nalazi u blizini bagdadskog aerodroma, i tek prije nekoliko dana su je američki vojnici zajedno s iračkim radnicima popravili i pripremili za novu školsku godinu.

Donacije za školu su stigle i od američkih civila. Major Greg Softy kaže da se poslužio internetom kako bi prikupio što više donacija za iračke škole.

Potpukovnik Charles Williams kaže da projekat pomoći iračkim školama pomaže u izgradnji boljih odnosa s lokalnim stanovništvom, a dobra je podrška i moralu samih vojnika.

U nekim drugim dijelovima Baghdada djeca još uvijek čekaju da im se otvore škole, jer se mnoge školske zgrade i dalje opravljaju. Zvaničnici medjutim kažu kako se nadaju da će većina škola biti spremna za novu školsku godinu već od subote.

XS
SM
MD
LG