Linkovi

K.Trnka: Tužba BiH protiv Jugoslavije ne dovodi se u pitanje ni pravo ni faktički - 2003-10-01


Komentirajući, za Glas Amerike današnju Deklaraciju Narodne Skupštine Republike Srpske, naše dopisniku u Sarajevu Adnanu Rondiću, profesor Ustavnog prava, Kasim Trnka kaže da je to samo ponavljanje onoga što tužena strana u ovom medjunarodnom sporu, državna zajednica Srbija i Crna Gora, postavlja još od 1993. godine kada je tužba pokrenuta, i o čemu se Sud u dva navrata oglasio dajući legitimnost BiH za podnošenje takve tužbe.

K.TRNKA: Očigledno je da Deklaracija Narodne Skupštine RS ništa drugo ne govori nego ono što režim u Beogradu već odavno čini.

Sa druge strane, nejasno je zašto se oni javljaju jer tužena strana je Savezna Republika Jugoslavija, i nipošto nije Republika Srpska tužena strana. Prema tome ni tu ne vidim razloga.

Treća stvar je da je jedino kompetentan sud UN-a koji će osnovu činjeničnog stanja utvrditi da li je zaista režim SRJ odgovoran za počinjeni zločin u BiH. A, da je počinjen zločin genocida do sada je već haški tribunal utvrdio u nekoliko svojih presuda.

Sa pravnog aspekta ova intervencija RS ničim ne može dovesti u pitanje tužbu čiji je postupak u završnoj fazi. Jer, da bi se tužba povukla mora nadležni organ BiH da donese takvu odluku, a to je Predsjedništvio BiH, koje vodi vanjsku politiku zemlje. Da bi Predsjedništvo donijelo takvu odluku mora postići koncenzus sva tri člana. Samo pod tim uslovom bi moglo doći u obzir povlačenje tužbe, ali u Predsjedništvu ne postoji takva saglasnost i msilim da se ni pravo ni faktički tužba BiH protiv Jugoslavije ne dovodi u pitanje.

XS
SM
MD
LG