Linkovi

Prva dama Sjedinjenih Država Laura Bush otvorila festival knjige u Moskvi - 2003-10-01


Prva dama Sjedinjenih Država Laura Bush zajedno sa svojom domaćicom, suprugom ruskog predsjednika, Ljudmilom Putin, danas je otvorila festival knjige u Moskvi.

Prva dama Laura Bush, inače je otputovala u Moskvu kako bi promovirala američke vrijednosti putem knjiga. Moskvoski festival knjige je opisala kao stvarno slavljenje slobode - slobode, kako je kazala, da se piše ono što se želi, i da se čita ono što se želi.

Gospodja Putin je dodala kako dobra knjiga može prevazići kulturne i druge razlike. Prva dama Rusije koja se uglavnom drži podalje od očiju javnosti, nedavno se počela isticati nastojanjima da se zaštiti ruski jezik od jakog utjecaja zapada, posebno putem muzike i filma.

Prve Dame Amerike i Rusije, ovom su prilikom pozvale ruske i američke i roditelje iz cijeloga svijeta i njihovu djecu, da učine sve što mogu kako bi se televizija uključivala mnogo manje u kući, nego što se okreću stranice knjiga.

Rusija ima prilično veliki stupanj pismenosti, iako su fondovi za biblioteke vrlo mali, ponekad nikakvi. U Rusiji postoji i nedostatak knjiga, posebno onih pisanih za djecu i vrlo mlade ljude.

XS
SM
MD
LG