Linkovi

Nove iračke slobode - 2003-10-01


Ipak iračka budućnost obećava život ispunjen dostojanstvom i slobodom što je potpuno nešto suprotno od bijedne i nemoralne tiranije koju su poznavali. Širom Iraka, rekao je predsjednik Bush život postaje bolji zahvaljujući slobodi.

Ima mnogo primjera uspjeha ostvarenog u Iraku. Škole se ponovo grade. Irački univerziteti su otvoreni. Vodovodna mreža se popravlja. Vrše se popravke na električnoj mreži i sistemu komunikacija.

Opštinska i seoska vijeća vrše svoju funkciju. Banke daju pozajmice. Obučene su i raspoređene nove policijske snage. Iračko Upravno vijeće imenovalo je dvadeset-petočlanu vladu koja upravlja iračkim ministarstvima. Kao što je to rekao noovoimenovani ministar za električnu energiju Ayham Sameraei - Iračani sada mogu bez straha reći šta misle.

AYHAM: U poslednjih pet mjeseci Iračani imaju pravo na slobodu govora. Mi u ovom trenutku imamo gotovo 86 novina dok smo prije rata imali samo tri ili četiri lista i svi su bili pod kontrolom vlade. Svih osamdeset i šest listova koji sada izlaze sada niko ne kontroliše osim pojedinaca u čijem su vlasništvu.

Uprkos teškoćama koje su uslijedile po oslobođenju, kaže ministar Sameraei, narod Iraka uživa u novostečenoj slobodi.

AYAHAM: Mi znamo da sada svaki Iračanin može otići i kupiti šta god želi. Ovo je sloboda koja nam je nedostajala i i koju uživamo u posljednjih pet mjeseci. Ukoliko nam irački narod i Amerikanci pomognu, za narednih godinu i po dana imaćemo jedan drugačiji Irak koji će pomoći Sjedinjenim državama i slobodnom svijetu kao i regionu u našem okruženju jer ćemo mi izgraditi demokratiju . Irak će postati primjerom za cijelo područje Srednjeg istoka i sve zemlje oko nas.

Kao što je rekao Paul Bremer , američki civilni administrator u Iraku:

”Sloboda je važna. Važna je u Iraku jednako koliko i u Montani, Cornwallu ili Indoneziji. Važno je da se ovo ima na umu i da se gleda dalje od oružanih sukoba i zastoja i da se podsjetimo na opseg prava koja danas uživaju Iračani zahvaljujući pobjedi koalicionih snaga anad tiranijom Saddama Husseina.”

XS
SM
MD
LG