Linkovi

Kalifornija: Schwarzenegger ubjedljivo vodi - 2003-09-30


Samo sedam dana je ostalo do glasanja za opoziv guvernera Californije Gray Davisa. Kandidati užurbano šalju svoje poruke u javnim istupima i putem televizije. 133 kandidata su u utrci, međutim kako izvještava novinar Glasa Amerike Mike O Sullivan, utrka se fokusira na dvije osobe, guvernera Davisa i izazivača Arnolda Schwarzenegera.

Prema posljednjem istraživanju javnog mnijenja čiji su rezultati objavljeni u nedjelju, 63 posto žitelja Californije sa mjesta guvernera želi uklonitit Gray Davisa. Istraživanje koje su proveli medijska kuća CNN, dnevne novine USA Today i kompanija Gallup pokazuje da 40 posto glasača podržava Arnolda Schwarzenegera. Njegov glavni rival, Demokrata, i trenutni zamjenik guvernera Cruz Bustamante, je osvojio 25 procenata glasova, dok je Republikanac, senator Tom McClintock zadobio podršku 18 posto glasača. Istraživanje je provedeno nakon pomno praćene debate održane 24. septembra u kojoj je učestvovalo pet glavnih kandidata za poziciju guvernera. Oni koji podržavaju guvernera Davisa doveli su u pitanje rezultate istraživanja, navodeći druga istraživanja koja pokazuju da gospodin Davis dobiva na podršci. U nedjelju je Arnold Schwarzeneger govorio na skupu u mjestu Santa Maria, na sjeveru Californije:

Sada se radi o tijesnoj borbi. Nalazimo se u rovovima. Ovo je rat. Mi se u ovom ratu moramo boriti zajedno.

Borba se djelomično vodi i preko medija. Zvaničnici kampanje gospodina Davisa su objavili nove reklame koje se fokusiraju na kritiku gospodina Schwarzenegera.

Davis: On se povlači pred teškim pitanjima, nije glasao na 13 od posljednjih 21 organiziranih izbora i sada odbija da uđe u debatu sa guvernerom kojeg pokušava smijeniti.

Ranije je gospodin Davis upravo bio taj koji je izbjegavao da uđe u debatu sa svojim izazivačem. Arnold Schwarzeneger se pridružio jednoj debati sa ostalim kandidatima, ali ga guverner sada poziva da se suoče u popularnoj emisiji Larry Kinga Live ,televizijske mreže CNN. Gospodin Schwarzeneger kaže da on to ne želi. Međutim, on putem reklame poručuje slijedeće:

Schwarzenegger: Posebni interesi su se ugnijezdili u Sacramentu. Evo kako to izgleda. Novac se prima, zauzvrat se daju posebne usluge, a narod gubi. Potrebno je poslati poruku:Igra je završena.

Demokrata Cruz Bustamante također troši ogromne svote novca na televizijske reklame u kojima se kaže da je Schwarzeneger glumac-političar koji nije prisan sa glasačina i ne razumije ih. Kamapanja Arnolda Schwarzenegera je pozdravljena od strane glasača, pokazuju to posljednja istraživanja javnog mnijenja, premda će rezultati izbora biti određeni činjenicom ko će glasati. Analitičari kažu da će onaj kandidat koji djelotvorno mobilizira glasače biti onaj koji će požnjeti uspjeh. Gospodin Schwarzeneger, medjutim, ništa više ne uzima zdravo za gotovo.

Za mene je ovo važna sedmica, putovanje po cijeloj državi, dopiranje do ljudi i objašnjavanje šta u stvari želim učiniti, jer je liderstvo ono što ljudima treba, kaže on.

Republikanac Tom McClintock je odbio da napusti utrku, usprkos pozivima nekih članova stranke koji se zalažu za ujedinjevanje glasova i podrške za Arnolda Schwarzenegera. Gospodin Mc Clintock, konzervativni republikanac, sebe naziva jedinim kandidatom koji se zavjetovao da neće povisiti poreze.

XS
SM
MD
LG