Linkovi

McShane: Beograd i Zagreb moraju hitno djelovati - 2003-09-30


Srbija i Crna Gora i Hrvatska su ozbiljno upozorene od strane visokih britanskih zvaničnika da "njihove nade o pridruženju EU tijesno zavise od napora da se uhapse haški optuženici".

Ovakav stav Londona je prenio i ministar za europska pitanja, Denis MacShane, prisustvujući ministarskom skupu EU u Briselu. Posebno, on je pozvao na okončanje višegodišnjeg skrivanja od medjunarodne pravde Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Ante Gotovine.

"Vlasti u Beogradu i Zagrebu moraju učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi predali pravdi optužene", uvjeren je ministar MacShane, ciljajući i na mrežu potpore kakvu uživaju bjegunci. Po njemu, vlasti u Hrvatskoj i Srbiji i Crnoj Gori moraju poduzeti "energične mjere" pritiska na one koji omogućavaju višegodišni bijeg lica optuženih za ratne zločine.

"Neće biti ozbiljnog napretka prema EU dok se ne poduzmu ovi ključni koraci", upozorava britanski ministar za europska pitanja.

Ovo upozorenje dolazi nbeposredno pred susret hrvatskog premijera, Ivice Račana, sa britanskim kolegom Toni Blairom, od kojeg i hravatska strana očekuje podršku bržem procesu približavanja zemlje europskim integracijama.

Medjutim, stav ministra Blairove vlade, izrečen u Briselu, nagovještava i odgovor zvaničnog Londona na izostanak hapšenja nekadašneg generala hrvatske vojske, Ante Gotovine: prije podrške, Velika Britanija od Zagreba (i Beograda) traži rezultate.

Iz istih razloga, ostrvljani su, zajedno sa Holandjanima, do sada odbijali ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju izmedju EU i Hrvatske.

XS
SM
MD
LG