Linkovi

Irak: Žene u snagama sigurnosti - 2003-09-30


Žene koje su danas bile na skromnoj ceremoniji u Bagdadu, obilježavajući završetak obuke, prve su koje su se priključile naoružanim zvaničnicima sigurnosti. Neke od žena već vrše pretrage na kontrolnim punktovima, ali žene koje su danas diplomirale biće na istom nivou kao njihove muške kolege, vršeći iste zadatke i noseći oružje.

Moj osjećaj nakon diplomiranja je isti kao i svake žene u Iraku koja nastoji da svoju zemlju učini sigurnom i zaštićenom. Ove žene će pružiti osnovu za naše društvo. Uspjeh naše zemlje zavisi od našeg uspjeha, kaže Rasha Rashid, tek diplomirana pripadnica snaga sigurnosti.

Samo 29 žena je danas dobilo diplomu, ali se očekuje da će im se mnoge uskoro pridružiti.

Narednik američke vojske Todd Finley kaže da su žene trenirali sami iračani, za razliku od muških pripadnika snaga sigurnosti koje su trenirali američki vojnici.

Značaj ovoga je u tome da su ovo, prema onome što ja znam, prve žene koje su prošle kroz ovakav trening, kako bi mogle nositi oružje. Ne znam kako je bilo prije rata, ali znam da je najznačajnija činjenica, po mom mišljenju, da su cijeli proces vodili iračani i da smo mi bili neka vrsta savjetnika i promatrača kako bi osigurali odredjeni standard obuke, kaže američki narednik Todd Finley.

Na pitanje zašto su se pridružile snagama sigurnosti u okolnostima u kojima u Iraku ginu ne samo američki vojnici nego i pripadnici iračkih snaga sigurnosti, kažu da nisu imale mnogo izbora u zemlji u kojoj je teško naći posao.

XS
SM
MD
LG