Linkovi

Elia Kazan, jedan od najpoznatijih holivudskih i brodvejskih režisera, umro je u  94. godini - 2003-09-29


Elia Kazan, jedan od najpoznatijih holivudskih i brodvejskih režisera, umro je u 94. godini, u svom domu u New Yorku.

U toku pedesetogodišnje karijere gospodin Kazan je režirao veliki broj filmova i dva puta osvajao Oskara kao najbolji reditelj.

Prvog Oskara dobio je za film Džentlmenski sporazum, sa Gregory Peckom koji je snimljen 1947.

Po drugi put gospodin Kazan je dobio ovu prestižnu nagradu za film iz 1954. god. pod naslovom Na dokovima.

Elia Kazan je također režirao i film pod naslovom Tramvaj zvani čežnja koji mu je donio nominaciju za Oskara, a od Marlona Branda stvorio zvijezdu, kao i klasik Tennesee Williamsa - Mačka na vrućem limenom krovu.

Za Oscara su bili nominirani i njegovi filmovi Istočno od Raja sa James Deanom iz 1955. godine i America, America iz 1963.godine, koji je zasnovan na imigrantskom iskustvu njegovog ujaka.

1999. god. Akademija filmskih umjetnosti je gospodinu Kazanu dodijelila nagradu za životno djelo.

Elia Kazan, koji je rodjen u Istambulu, inače sin grčkog imigranta, bio je također renomirani pozorišni reditelj. Dobitnik je nagrada Tony za režiranje dijela Arthura Milllera - Svi moji sinovi i Smrt Trgovca, koja su igrana na Broadway u New Yorku.

Elia Kazan je bio i romanopisac. Njegovi prvi romani su bili America, America, i Sporazum, prema kojima je snimio filmove, te autobiografski roman Elia Kazan - Život.

U vrijeme McCarthyeve ere progona komunista i komunističkih simpatizera, Elia Kazan je svjedočio pred Komitetom Zastupničkog doma Kongresa, kada je imenovao 17 ljudi iz Hollywooda kao članove Komunističke partije.

On sam je priznao da je bio član Komunističke partije 1934. godine, ali se 18 mjeseci kasnije razočarao i napustio članstvo, te je pod pritiskom svjedočio protiv drugih.

XS
SM
MD
LG