Linkovi

Budućnost etnički podijeljene Makedonije nije sigurna, kaže analitičar Ed Joseph - 2003-09-26


Ed Joseph, analitičar koji je posljednje dvije godine proveo u Makedoniji kaže da posao na stabiliziranju te bivše jugoslovenske republike nije dovršen. On se upravo vratio sa jednog istraživanja obavljanog za Međunarodnu kriznu grupu. Po njegovoj osnovnoj ocjeni iznesenoj na forumu održanom u centru Woodrow Willson ovdje u Washingtonu budućnost etnički podijeljene Makedonije nije sigurna.

Gospodin Joseph kaže da bi bila greška ako Evropska unija iz Makedonije povuče, kao što je planirano, svoje nevelike vojne snage sredinom decembra ove godine. Dok je značajan napredak postignut nakon što je jača i uticajnija međuetnička koalicija došla na vlast na izborima prije godinu dana, sadašnja stabilnost - vjeruje gospodin Joseph - je lomljiva i zahtijeva stalno međunarodno prisustvo.

Makedonija je prije dvije godine bila na ivici građanskog rata. Tada su zapadni diplomati prosredovali u postizanju mirovnog sporazuma koji su potpisali predstavnici svih partija. Tim sporazumom bila su obećana veća prava za albansku manjinu u Makedoniji.

Analitičar Ed Joseph upozorava međunarodnu zajednici da bude manje pričljiva u proklamacijama o uspješnim transformacijama u Makedoniji jer su, kako kaže, neki od prepostavljenih uspjeha zapravo iluzija.

Suprotno planiranom, obećanja o decentralizaciji donošenja odluka nisu ostvarena. Unatoč zadovoljavajućem napretku u obrazovanju i političkom životu, istinski napredak je spor.

Gospodin Joseph kaže da je, s jedne strane, vlada posvećena sprovedbi mirovnog sporazuma i da želi Makedoniju kao jedinstvenu zemlju a da, s druge strane, opozicioni poltičari djeluju u pravcu podjele zemlje.

Postoje Albanci-političari kao Arben Džaferi, rival Ali Ahmetiju, jednom od lidera koalicije, koji otvoreno pozivaju na stvaranje velike Albanije i podjelu Makedonije... što bi bila katastrofa. Mislim da Makedoniju nije moguće podijeliti bez vrlo, vrlo ozbiljnog sukoba, kaže Ed Joseph.

Više od četvrtine od oko 2 miliona stanovnika Makedonije su Albanske nacionalnosti. Za sada, kaže gospodin Joseph, Makedonija je zemlja sa malom proizvodnjom i slabom ekonomijom

Što se tiče Kosova kojim upravlja administracija Ujedinjenih naroda, analitičar Ed Joseph prednost daje osamostaljivanju te srbijanske pokrajine. Po njegovom mišljenju neovisnost Kosova mogla bi pomoći stabilizaciju prilika u Makedoniji. Međutim on upozorava da Albanci sa Kosova moraju prekinuti sve rasprave o sjedinjavanju susjednih područja naseljenih albanskim stanovništvom.

Prema mom mišljenju, kaže Ed Joseph, sve te rasprave treba presijeći i reći Albancima na Kosovu da moraju, ako su uopšte zainteresirani za postizanje konačnog statusa, shvatiti da Crna Gora i Makedonija jednostavno ne žele razgovarati o tome, ili time biti pogođene.

Gospodin Joseph, sa iskustvom humanitarnog radnika koji je prethodno radio u Bosni i Hercegovini, vjeruje da bi promjena sadašnjih granica bilo gdje na području bivše Jugoslavije škodila stabilnosti regiona.

XS
SM
MD
LG