Linkovi

Generalni sekretar NATO, George Robertson veoma zadovoljan  sporazumom o reformi odbrambenog sustava BiH - 2003-09-26


Generalni sekretar NATO, George Robertson, u reagovanju na postignuti sporazum o reformi odbrambenog sustava Bosne i Hercegovine, kaže da je "veoma zadovoljan" činjenicom da je političko vodjstvo u Bosni i Hercegovini postiglo sporazum o, kako tvrdi, "širokom spektru radikalnih reformi".

Robertson naglassava razumjevanje za težak put progresa u ovoj oblasti, koji uključuje "bolne kompromise za sve strane". "U svakom slučaju, današnji korak označava ”kljuccni korak naprijed, nezamisliv samo par godina ranije", uvjeren je generalni sekretar vojnog saveza, korak koji, po njemu, potvrdjuje i progres koji zemlja čini na putu pune stabilizacije.

Ovom prilikom on odaje priznanje Komisiji za reformu odbrane, kao i visokom predstavniku Paddy Ashdownu. Svjestan da se stanovnici Bosne i Hercegovine nadaju što skorijem prijemu zemlje u Partnerstvo za mir, on ipak podsjeća da je postignuti sporazum samo jedam korak u tom pravcu.

Slično su, nešto ranije, na vijest o postizanju sporazuma reagirali i ostali zvaničnici Alijanse- Mark Laity, savjetnik generalnog sekretara tako, u izjavi za Glas Amerike kaže da je postizanje sporazuma jedno, a njegova primjena u praksi drugo. "Želimo vidjeti da se dogovoreno i primjeni", kaže on, komentirajući kritike da na terenu i dalje ostaju tri odvojene vojske. " Kompromisi su neiizbježni", tvrdi Laity, uvjeren da su i dogovorne izmjene odbrambene strukture "dobar i značajan napredak, koji treba u praksi dokazati".

XS
SM
MD
LG