Linkovi

Debata demokratskih kandidata u New Yorku - 2003-09-26


Sinoć je u New Yorku održana još jedna debata kandidata za predsjedničku nominaciju Demokratske Stranke za izbore 2004. godine. Ovaj put, najviše pažnje bilo je usmjereno na prvi debatni nastup novog kandidata, generala Wesley Clarka.

Novo lice medju demokratskim kandidatima, umirovljeni general Wesley Clark je odmah rekao:

U ovom sam natjecanju tek devet dana, prema tome - nemam još preciziran koncept o zdravstvenoj zaštiti...

Doživio je zasluženu pažnju, uprkos tome što se u javnosti pojavio snimak iz 2001. godine na kojem on hvali Bushov udarni tim.

Clark kaže da je u medjuvremenu - sazrio.

A njegovi glavni rivali su sinoć bili isuviše zauzeti napadajući Howarda Deana:

- Već više mjeseci ti se predstavljaš kao šef demokratskog krila Demokratske Stranke, a ja mislim da ti malo previše žuriš..., prigovorio mu je kongresni zastupnik Richard Gephardt

Zatim je uslijedila ova žaoka: - Howarde, ti si se saglasio sa planom kojeg je zastupao Newt Gingrich o rezanju medicinske zaštite za oko 270 milijardi dolara.

Ovo je gospodina Deana dirnulo pravo u živac. - To je jednostavno netačno i sramota je da me dovodiš u vezu sa Newtom Gingrichem. A što se zdravstva tiče, ja sam za osiguranje zdravlja, Dick Gephardte, direktno da ti kažem, učinio mnogo više nego što si ti ikada učinio, uzvratio je bivši guverner Vermonta..

To je medjutim izazvalo nove prigovore. - Nemoj da nam ovo veče preotme George Bush - primajući sve ovo toliko lično, brate Howarde, bila je reakcija reverenda Ala Sharptona. Ovakvih debata će biti još u nedjeljama koje slijede, a preliminarni demokratski izbori su već početkom naredne godine.

XS
SM
MD
LG