Linkovi

Demokratija će doći u Irak - 2003-09-26


Irak je preobražen. Ulice su prepune prodavnica knjiga i novina u kojima se prezentiraju različita mišljenja. Škole i univerziteti su otvoreni, podučavajući mlade Iračane kako da žive u slobodi. Svi veći irački gradovi i više od 85 posto manjih gradova imaju vijeća koji se brinu o lokalnim potrebama.

Iračani su , kazao je američki državni tajnik Colin Powell, na putu prema demokratskoj samostalnoj vladavini.

Iza svakog statističkog podatka i svakog političkog postignuća je nešto što je čak mnogo važnije: kraj stahovanja i rađanje novog duha slobode. Taj duh se širi daleko i široko, reako je Colin Powell.

”Irak je postigao mnogo od kada je sa vlasti zbačen režim Sadama Huseina. Irak je bogata zemlja. Međutim, Sadam Husein je protraćio iračke izvore na smrtonosni program naoružanja. U vrijeme dok su djeca umirala od gladi i politički protivnici bili u zatvoru, mučeni i ubijani, Sadam je trošio novac na palače i ostale luksuzne stvari za sebe, svoju porodicu i prisne prijatelje.“

Međutim, ozbiljni problemi i dalje postoje u Iraku, počevši sa pitanjem sigurnosti. Irački zvaničnici, koalicione snage i humanitarni radnici UN-a bivaju stalno napadani. Napadači se kreću od ostataka lojalista Sadama Huseina, preko kriminalaca koji su pušteni na slobodu kada je Sadam ispraznio zatvore, do inostranih terorista koji su u Irak došli kako bi otvorili novi front u njihovoj kampanji protiv civiliziranog svijeta.

Za izgradnju Iraka, kazao je gospdoin Powell , trebat će vremena...Demokratija će doći u Irak. A kada dođe, svi oni sa Srednjeg istoka koji se nalaze u ropstvu vlastitog straha od promjene bit će suočeni sa izborom. Oni mogu krenuti naprijed sa ostatkom svijeta ili stagnirati u vlastitoj nesigurnosti. Oni koji ostanu zatočeni, ne od strane Islama, već nedostatkom pouzdanja u sposobnost svog društva da prihvati bolju budućnost, više neće biti u mogućnosti da strahom drže druge u svom plitkoumlju. To je dan koje mnogi zaljubljenici slobode na Srednjem istoku isčekuju. I ja se nadam da sve dok se mi tamo nalazimo, sve dok predvodimo međunaorndu koaliciju, oni neće biti razočarani.

Kao što je američki državni tajnik Colin Powell kazao, iračkom narodu se mora dati oruđe i podrška da izgradi miroljubivu i prosperitetnu demokraciju. Oni ne zaslužuju ništa manje od toga.

XS
SM
MD
LG