Linkovi

BiH bliža Partnerstvu za mir - 2003-09-26


Predsjedavajući komisije za reformu obrane u BiH, James Locker izjavio je danas da prihvatanje dokumenta o reformi obrambenog sistema u BiH podrazumijeva uspostavu jedinstvenog obrambenog sistema na državnom nivou, pod komandom civilnih struktura.

Gospodin Locker očekuje da bi se parlamentarna procedura o ovom pitanju mogla okončati do kraja godine, te da bi u tom slučaju BiH, već tada ili najkasnije početkom iduće godine, mogla ući u NATO-ov program Partnerstvo za mir.

Visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za impementaciju mira pohvalili su suradnju i dalekosežno gledanje koje su pokazali članovi Komisije, i čestitalii su Jamesu Lockeru na učinkovitom predsjedanju Komisijom, i njegov ogroman lični doprinos.

Još jednom su potvrdili da Partnerstvo za mir predstavlja značajnu priliku podsticanja mira i stabilnosti u BiH, i da je potpuno prihvatanje i implementiranje prijedloga Komisije za reformu obrane važan korak ka preobražaju BiH u vjerodostojnog kandidata za Partnerstvo za mir, time što će se BH oružane snage staviti pod civilnu kontrolu na državnom nivou.

Stranka demokratske akcije, koja se do sada protivila dijelu predloženih reformi, podržava sinoć postignuti sporazum od strane Komisije za reformu sistema odbrane Bosne i Hercegovine, jer je njime, kako u ovoj stranci ističu, prihvaćen i dio ozbiljnih primjedaba koje je javno iznijela ova stranka.

Prema riječima Potpredsjednice SDA, Seade Palavrić potpisavanje Izvještaja Komisije je rezultat, s jedne strane, prihvatanja najvažnije primjedbe SDA o definiranju oružanih snaga BiH, a s druge strane činjenice da je SDA svjesna historijskog trenutka u kojem se BiH nalazi, da nije dobila podršku, kako kaže g Palavrić, probosanskih stranaka da se odmah ide sa jedinstvenom vojskom BiH i da nije smjela svojim ponašanjem ugroziti kandidaturu BiH za Partnerstvo za mir. To je izuzetno jak i gotovo presudan razlog, rekla je Seada Palavrić.

XS
SM
MD
LG