Linkovi

Arnold Schwarzenegger: Hoće li dobiti ulogu guvernera Kalifornije? - 2003-09-26


Vjerovatno u svijetu najpoznatiji kandidat u utrci za novog guvernera savvezne države Kalifornije - Arnold Schwarzenegger, danas je dobio službenu političku podršku za svoju kandidaturu od kongresmena Darela Isse, čovjeka koji je i započeo cijeli proces opoziva sadašnjeg guernera, Graya Davisa.

Novinar Glasa Amerike, Chris Simkins u priči koja slijedi daje sliku kako ga neki u šali zovu, gubernatora Schwarzeneggera - što je igra izmedju riječi guverner - i riječi Terminator, naziva jednog od najpopularnijih Arnoldovih filmova.

56-godišnji Arnold Schwarzenegger, slavni akcioni junak mnogih holivudskih mega-spektakala, sada se našao pred najvjerovatnije najizazovnijom ulogom svog života - u utrci za novog guvernera Kalifornije. Čovjek koji je igrao u više od 40 filmova dijelom sada koristi upravo svoju filmsku slavu kako bi pridobio što više glasača na svoju stranu.

Ovo je slijedeći korak - postati guvernerom Kalifornije i vratiti vladu ljudima, kaže Schwarzenegger.

Gospodin Schwarzenegger, kojeg politički stručnjaci opisuju kao umjerenog republikanca, već uveliko vodi kampanju širom Kalifornije, u nastojanju da glasačima kaže da je vrijeme za veliku promjenu.

Red je da sada narod nešto kaže. Dosta mi je da slušam političare kako govore: to ne možemo, ovo ne možemo...Ja ću biti guverner koji vjeruje u ono što Kalifornija može.“

Ukoliko pobijedi na izborima, to će biti još jedno dinamično poglavlje u nevjerovatnom Arnoldovom životu. On potiče iz skromne porodice. Rodjen je u Austriji, i odrastao u jednom alpskom selu. Otac ga je uvijek hrabrio da se bavi sportom. U petnaestoj godini, Arnold se već bavio dizanjem tegova, a do dvadesete je taj bodybuilder osvojio 20 titula, medju njima i krunu Mister Universuma. Poslije toga se preselio u Sjedinjene Države, i državljanstvo dobio 1983. godine. 1986. godine oženio se Marijom Shriver , nećakinjom ubijenog predsjednika Johna Kennedyja.

Otkako je objavio svoju kandidaturu, Schwarzenegger nije u potpunosti javnosti objasnio kako namjerava riješiti mnoge probleme savezne države Kalifornije. Kaže da je za ograničenja državne potrošnje, kako bi pomogao da se smanji deficit Kalifornije od 38 milijardi dolara. Takodjer bi smanjio porez na posjedovanje auta, i povećao fondove za obrazovanje. Arnold je takodjer pristalica prava žene na abortus. Medjutim kritičari kažu da mu nedostaje političkoga iskustva potrebnog da se vodi država. Osim toga, kritiziran je zbog intervjua koji je dao muškom magazinu OUI 1977. godine, u kojem je priznao pušenje marihuane, i grupni seks.

Sada, više od 20 godina nakon toga, Scharzenegger se pravda kako je to tada bio način da promovira body-building.

To su bile 70-te. Tada smo pokušavali skrenuti pažnju na body-building. To je bilo namjerno tako, Kada sada pogledate film Pumpanje željeza - tamo izjavljujem nevjerovatne stvari, i radim nevjerovatne stvari - ali sve je to bilo samo da privučemo pažnju na sebe, kaže Arnold.

Politički analitičar kuće ABC, Mark Halperin, kaže da greške iz prošlosti ne bi trebale negativno utjecati na Arnoldove političke šanse:

Politički tim koji ga prati smatra da će ovo biti kratka kampanja, koja neće pružiti priliku za pomno ispitivanje njegove prošlosti, što bi se inače dogodilo da mora proći kroz primarne, pa onda opći izbor, kaže Mark Halperin.

Gospodin Schwarzenegger i trenutni guverner Gray Davis svaki dan kritiziraju jedan drugoga

On ne voli kako ja izgovaram riječ Californija; medjutim, Davis ne voli ni što su ljudi izgubili poslove, ni te riječi ne voli. Ne voli što u Kaliforniji nema struje, ne voli energetsku krizu a najmanje od svega voli svoj opoziv, kaže Schwarzenegger.

Politički analitičari kažu da ako kalifornjani odluče 7 oktobra opozvati guvernera, Arnold Schwarzenegger ima sjajnu šansu da dobije izbore; ako se to dogodi, guverner najnaseljenije američke savezne države, pete ekonomije u svijetu, biće čovjek koji je sam sebi napravio put do jednog od najbogatijih u svijetu zabave.

XS
SM
MD
LG