Linkovi

Problem u komunikaciji Zagreb - Hag nije razrješen - 2003-09-26


Haški susret, suprotno nadanjima visokog hrvatskog izaslanstva u Tribunalu, nije razriješio probleme u komunikaciji Zagreb - Tribunal, ponajprije zato što su gledišta na privodjenje pravdi odbjeglog hrvatskog generala Ante Gotovine, ostala različita.

Sa ovim zaključkom je završen sastanak hrvatskog izaslanstva, na čijem čelu je bio potpredsjednik vlade, Goran Granić, sa glavnom tužiteljicom Tribunala, Carlom del Ponte. Dvije strane, naime, imaju "potpuno suprotne" nformacije o tome gdje se krije Gotovina.

Činjenicu da problem nije riješen tvrdnjom da je Gotovina sada "van hrvatske jurisdikcije", priznao je nakon sastanka i potprdsjednik hrvatske vlade, obećavajući suradnju sa odgovarajućim službama "drugih zemalja" kako bi se to pitanje konačno zaključilo.

I pored činjenice da Hag drugačije od Hrvatske gleda na privodjenje pravdi Ante Gotovine, hrvatski zvaničnici se, nakon susreta u Tribunalu, nadaju da su napravili dobru pripremu za nastavak razgovora u sličnom sastavu, početkom narednog mjeseca u Zagrebu. Po njima, to bi mogla biti i realna osnova pozitivnom raportu glavne tužiteljice o suradnji sa hrvatskom, koji će uskoro podnijeti Vijeću sigurnosti UN.

Različite informacije o odbjeglom generalu su potvrdili i izvori haškog tužiteljstva, upozoravajući da će raport Carle del Ponte Vijeću sugurnosti ovisiti od rješenja "slučaja Gotovina". Njegovi loši naglasci, vjeruje se u Hagu, mogli bi otežati hrvatsku poziciju u regovorima o pridruženju Europskoj uniji, ali i euro-atlantskom vojnom savezu, a na obje adrese se snažno naglašava obaveza bezuvjetne i pune suradnje Zagreba sa Haškim sudom.

XS
SM
MD
LG