Linkovi

Riješenje Mostara poslužiće kao primjer - 2003-09-25


Nova, od strane OHR-a formirana Komisija za preuređenje grada Mostara danas je započela sa radom. Njen predsjedavajući, njemački diplomata Norbert Winterstein, izjavio je uz ostalo kako će nova Komisija za izradu statuta Mostara postići takvo rješenje, koje će biti primjer i za druga područja u BiH.

Nakon što je ljetos prošla Komisija za statut, koju je formiralo Gradsko vijeće, doživjela nespjeh, zbog, u suštini, različitih pogleda hrvatske i bošnjačke stran na buduće uređenje Mostara, danas je nova Komisija krenula sa radom uz prisustvo predstavnika svih šest stranaka, zastupljenih u mostarskom parlamentu, a to su HDZ, SDA, SBiH, SDP, SDU i Stranka Radom za boljitak.

Predsjedavajući Komisije, Norbert Winterstein, koji je sredinom devedesetih vodio Komisiju za izradu sadašnjeg, prelaznog Statuta Grada Mostara, danas je, u prvom pojavljivanju pred novinarima, uz ostalo poručio kako se rezultat na dobrobit svih Mostaraca može postići, ako se unutar Komisije postigne zajedništvo.

«Zato, Komisija kojom ja predsjedavam, postići će zajedničke rezultate samo kada postignemo konsenzus. Moramo ići zajedno jednim putem, jer nekada će Winterstein otići, otići će i OHR i grupa s kojom ja radim može doći u vakuum i to moramo izbjeći.»

Gospodin Winterstein je potvrdio ranije najave kako će rješenje, koje bude postignuto u Mostaru, biti primjer i za druge krajeve u BiH.

Zamjenik visokog predstavnika, Werner Wnendt, izjavio je kako je proces preuređenja Mostara samo dio širih napora ka približavanju BiH Evropi.

«Ono što planiramo u Mostaru, čemu se nadamo, novom statutu za budućnost grada, kao i drugim projektima reforme, kao što su reforma odbrane ili obavještajnih službi, sve to ima za cilj da ovu zemlju načini normalnom, dijelom evropske porodice, integrisanom u evropske strukture.»

Gospodin Wnendt je izrazio nadu da će naredne godine, kada bude završena obnova Starog mosta, doći i do ujedinjenja Mostara. Inače, nova Komisija svoj posao mora završiti do sredine decembra, jer su za narednu godinu predviđeni lokalni izbori.

XS
SM
MD
LG