Linkovi

Teroristi su rat usmjerili i na Ujedinjene narode - 2003-09-25


Kao što je predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush 23. septembra rekao na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, teroristi su rat koji vode usmjerili i na same Ujedinjene narode. U avgustovskom napadu na sjedište svjetske organizacije u Bagdadu, teroristi su ubili 22 osobe koje su radile za UN pomažući iračkom narodu. “Sjedište Ujedinjenih naroda zalagalo se za red i pružalo pomoć -rekao je gospodin Bush - i zbog toga su teroristi odlučili da mora biti uništeno.“

Po žrtvama koje su izabralali i po načinu kojim su se koristili teroristi su jasno pokazali zašto se mi borimo. Oni koji za svoje mete uzimaju humanitarne radnike jasno su se stavili protiv cjelokupnog humanizma. Oni koji potiču ubistva i slave samoubilaštvo pokazuju vlastiti prezir prema životu. Za njih nema mjesta ni u jednoj vjeri, oni ne zaslužuju nikakvu simpatiju u svijetu i ne bi trebalo da imaju prijatelja u ovoj skupštini, rekao je predsjendik Bush.

Prije dvije godine teroristi al-Qaide napali su New York i Washington i ubili više od 3 hiljade ljudi. Od tada desilo se se više velikih napada, uz druga mjesta, i na Baliju, te u Mombasi, Kazablanki, Rijadu, Džakarti i u Jerusalemu.

Ti napadi, rekao je predsjednik Bush, ”jasno nas dijele......na one koji se zalažu za red i na one koji šire haos, na one koji rade na promjenama u miru i na one koji su usvojili metode gangstera, na one koji poštuju prava čovjeka i one koji namjerno i hladnokrvno ubijaju muškerce, žene i djecu bez milosti i srama.“

”Između ovih alternativa - istakao je američki predsjednik - nema prostora za neutralnost...Sve vlade koje podržavaju teror su saučesnice u ratu protiv civilizacije. Nijedna vlada ne bi trebala ignorirati prijetnje koje dolaze od terorista, jer u suprotnom to daje teroristima mogućnost pregrupiranja, regrutovanja novih pripadnika i pripremanja novih zločina.

Kao što je predsjednik Sjedinjenih država George W. Bush rekao na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, sve države trebaju se boriti protiv terora ”kao da životi njihovih državljana zavise od toga.”

XS
SM
MD
LG