Linkovi

Radnici Fabrike akumulatora iz Potočara zaprijetili samozapaljivanjem - 2003-09-25


Radnici Fabrike akumulatora iz Potočara kod Srebrenice, koja je odlukom visokog predstavnika dodijeljena Fondaciji za izgradnju i održavanje Memorijalnog centra u ovom mjestu, zaprijetili su samospaljivanjem ukoliko im se ne isplati po 10.000 konvertibilnih maraka zbog gubljenja radnih mjesta.

Danas ističe šestomjesečni rok za predaju fabrike akumulatora iz Potočara Fondaciji za izgradnju i održavanje memorijalnog centra u ovom mjestu na što je juče u svom pismu upozorio i visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Pady Ashdown.

Međutim, radnici ovog preduzeća kojima ovom odlukom prestaje radni odnos nisu zadovoljni obeštećenjem od 1.200 do 4.000 maraka koliko je Vlada Republike Srpske izdvojila po radniku, zatraživši da im se isplati po 10.000 konvertibilnih maraka.

Ukoliko se to ne desi, ističe Novak Milosavljević jedan od radnika koji se već dva dana nalaze u krugu preduzeća, vrlo je moguće iskazivanje različitih vrsta otpora.

»Ako nam to ne ispoštuju, vjerujte da niko neće odavde otići. Ako nas neko bude natjerao da moramo izaći onda ćemo, uzeli smo, imamo, benzin, pa ćemo se spaliti ovdje.«

Direktor Fabrike akumulatora u Potočarima, Radomir Zekić izržava nezadovoljstvo dosadašnjim odnosom entietske Vlade prema radnicima ovog kolektiva naglašavajući da svi zaposleni od danas praktično ostaju bez posla.

Odnosom Vlade Republike Srpske, odnosno, isplatom obeštećenja su nezadovoljni i akcionari kao i zakupci dijela prostora ove fabrike koji moraju da izmjeste svoje proizvodne pogone iz ove hale.

Jedan od zakupaca prostora, Mićo Gavrić upućuje niz primjedbi na rad Vladine komisije koja je ove sedmice trebala da utvrdi visinu obeštećenja.

»Ta komisija će,vjerovatno, tražiti kompromis u vezi s nama. Smatram da bi trebalo da što prije reaguju ako misle da se to riješi na demokratski način.«

Tim povodom u Potočare je danas doputovao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Mićo Mićić koji bi trebao da postigne sporazum sa nezadovoljnim radnicima, akcionarima i zakupcima.

Zbog izuzetno napete situacije prilaze Fabrici akumulatora u Potočarima kontrolišu pripadnici policije Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG