Linkovi

Vladimir Putin: UN mora igrati jaču ulogu u Iraku - 2003-09-25


Ruski predsjednik Vladimir Putin - dakle, jedan od najžešćih kritičara Amerikom predvodjenog rata u Iraku - kazao je danas kako Ujedinjeni Narodi moraju igrati jaču ulogu u Iraku.

Govoreći pred generalnom skupštinom UN-a, ruski predsjednik je, medjutim, izbjegao da, poput kolega iz Evropske Unije, zahtijeva od Washingtona konkretan datum predaje vlasti Iračanima.

Umjesto toga, ruski se lider fokusirao na svoj zahtjev prema kojemu UN treba poduzimati odlučnije akcije po pitanju medjunarodnih problema, i Svjetsku organizaciju nazvao nezamjenjivom.

Sutra počinje dvodnevni susret izmedju predsjednika Busha i njegovog ruskog kolege u Camp Davidu - to će biti drugi njihov sastanak otkako se prošle godine Rusija oštro usprotivila ratu u Iraku.

U medjuvremenu je generalni tajnik UN-a Kofi Annan objavio odluku da iz Iraka povuče dodatni broj uposlenika. Odluka je donijeta na današnjem sastanku Kofija Annana i stručnjaka UN-a za pitanja sigurnosti.

Bomba podmetnuta u prošli ponedjeljak u sjedištu UN-a u Baghdadu drugi je po redu teroristički napad na Svjetsku organizaciju u Iraku, nakon napada 19 augusta kada su ubijene 22 osobe. U sjedištu UN-a u Baghdadu će u roku nekoliko dana ostati uglavnom lokalni uposlenici.

XS
SM
MD
LG