Linkovi

Reforma oružanih snaga u BiH - 2003-09-25


U Sarajevu je danas počeo dvodnevni sastanak Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira. Tema razgovora je nacrt zakona kojim se osniva Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, kojim se oružane snage Bosne i Hercegovine stavljaju pod državnu kontrolu i kojim Bosna i Hercegovina ispunjava uslove za članstvo u Partnerstvu za mir.

Visoki predstavnik je apelirao na političare u BiH, kako Bosna i Hercegovina ne bi propustila priliku da poduzme korake ka transatlantskim sigurnosnim strukturama, koje, po rječima gospodina Ashdowna ovoj zemlji nude najbolje izglede za trajan mir i stabilnost.

Predmet razgovora Vijeća za implementaciju mira su i reforme u oblasti indirektnog oporezivanja i sigurnosno-obavještajnom sektoru.

I Vojni komitet NATO-a je danas u Sarajevu počeo dvodnevni sastanak čija je tema reforma u oblasti obrambenog sistema BiH.

Komandant SFOR-a general Viliam Ward ističe da je namjera boravka predstavnika NATO-a u BiH upoznavanje sa napretkom u procesu obrambenih reformi.

Zamjenik predsjedavajućeg vojnog komiteta sjevernoatlantske alijanse, admiral Malkolm Fages rekao je nakon prvog dana sastanka da je zadovoljan urađenim u ovom procesu. Izrazio je nadu da će predstavnici bh vlasti prihvatiti prijedlog Komisije za reformu obrane, te da će se poduzeti ostali politički koraci i političke odluke koje će dovesti do članstva u Pertnerstvu za mir.

Komentirajući podijeljena mišljenja u vezi s postojećim prijedlogom reforme oružanih snaga u BiH admiral Fages ističe da nije dovoljno upoznat sa postojećim procesom, ali da je iz diskusija, koje je prenio predsjedavajući komisije James Loker, zaključio da su određeni prigovori uglavnom otklonjeni i da će izvještaj uvjetno biti prihvaćen.

XS
SM
MD
LG