Linkovi

Ahmad Al Halabi optužen za špijunažu i pokušaj prosljeđivanja vojnih tajni - 2003-09-24


Predstavnici američkih vojnih snaga saopštili su da je Ahmad Al Halabi, pripadnik zračnih snaga, koje rukovode zatvorom u zalivu Guantanamo na Kubi, optužen za špijunažu i pokušaj prosljeđivanja vojnih tajni u Siriju, zemlju u kojoj je inače rođen.

Halabi, koji je u Guantanamu služio kao prevodilac, sada se nalazi u pritvoru u jednoj zračnoj bazi u Kaliforniji. Prema riječima predstavnika američkih vojnih snaga, on je u pritvor stavljen u julu, kada je otkriveno da su u njegovom osobnom kompjuteru pohranjene povjerljive informacije o zatvoru i zatvorenicima u Guantanamu.

Ahmad Al Halabi optužen je za pokušaj slanja mapa zatvora, informacija o zatvorskim ćelijama, imena zatvorenih i njihovih poruka jednom Sirijcu, kao osobi za kontakt. Halabijevi advokati negiraju sve optužbe.

Ministar informiranja Sirije je u današnjoj izjavi za medije u Damasku, takodjer negirao bilo kakvu povezanost sirijske vlade sa Ahmad Al Halabiem, rekavši da je nelogično misliti da Sirija može imati špijuna u Guantanamu.

Američki zvaničnici nastoje utvrditi da li ima ikakve veze izmedju Ahmada Al Halabia i Jamesa Yeea, muslimanskog kapelana američke vojske koji je služio u Guantanamu i koji je pritvoren ranije ovog mjeseca.

XS
SM
MD
LG