Linkovi

Ambasadori Evropske unije sa članovima Predsjedništva BiH - 2003-09-24


Ambasadori Evropske unije akreditirani u BiH, sreli su se danas sa članovima Predsjedništva BiH Sulejmanom Tihićem i Borislavom Paravcem,te savjetnikom za vojna pitanja Dragana Čovića, s kojima su razgovarali o reformi obrane u BiH.

EU ambasadori su podsjetili na ono što država dobija usvajanjem i implementacijom reformi koje je predložila Komisija, a koje će učiniti Bosnu i Hercegovinu vjerodostojnim kandidatom za Partnerstvo za mir i pravovremeno pripremiti teren za puno članstvo.

Sutra u Sarajevo dolaze politicki direktori Vijeca za implementaciju mira, kako bi bili informirani o odbrambenim reformama kao i drugim procesima reforme koji su trenutno u toku. Predstavnici Vojnog komiteta NATO-a, ukome se nalaze neki od najvisih vojnih oficira iz 19 zemalja clanica NATO-a,takoder sutra dolaze u BiH, gdje ce biti informirani o procesu odbrambene reforme. Povodom ovih susreta, o stavu Ureda visokog Predstavnika,govori glasnogovornik OHR-a,Mario Brkić:

Visoki predstavnik je duboko uvjeren da upravo clanstvo najprije u programu Partnerstvo za mir a zatim i u NATO-u Bosni i Hercegovini nudi najbolje garancije za dugorocni mir i stabilnost. On ce Vijecu za implementaciju mira reci da bi bila tragedija ukoliko bi BiH odbacila ovu istorijsku priliku da gradanima ove zemlje podari mirnu buducnost.

No on ce takoder istaci da se odluka o tome nalazi u rukama politickih lidera BiH. NATO od organa BiH ocekuje da to sami urade. On ce Vijecu za implementaciju mira reci da ove odbrambene reforme, a nakon njih i reforme u oblasti indirektnog oporezivanja te obavjestajne djelatnosti, predstavljaju najveci test za medunarodni kredibilitet BiH od kada je on preuzeo duznost visokog predstavnika."

XS
SM
MD
LG