Linkovi

NATO: Generalni tajnik nije ništa obećao gospodinu Ashdownu - 2003-09-24


Stalno NATO vijeće je danas izrazilo zabrinutost posljednjim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, vazanim za predloženi paket lorda Ashdowna reformi odbrane zemlje.

Naglašavajući stav Sjevernoatlantskog vijeća, zvaničnik NATO je nakon susreta ambasadora članica Alijanse posebno podvukao podršku visokom predstavniku Paddy Ashdownu i predloženim mjerama. "Podržavamo ovaj paket i znamo da u životu ništa nije savršeno. Medjutim, reforme su ključne", kaže zvaničnik Saveza, nalazeći da je Ashdownov prijedlog "dobar kompromis, jer nudi Bosni i Hercegovini najbolji put naprijed".

Ovom prilikom se isti zvaničnik osvrnuo i na , kako kaže, "pogrešna tumačenja medija" da je generalni sekretar, George Robertson, bilo šta obećao Visokom predstavniku, vezano za prijem zemlje u Partnerstvo za mir do kraja ove godine i kraja njegovog mandata, posebno da je izrazio bilo kakve sklonosti ka tome da Bosna i Hercegovina do članstva u sigurnosnoj asocijaciji dodje prije Srbije i Crne Gore.

Takve stavove je nazvao pogrešnima, naglašavajući da o prijemu neke zemlje u Partnerstvo za mir odučuje cijeli NATO. " Mi bi smo voljeli da Partnerstvu vidimo i Bosnu i Hercegovinu i Crbiju i Crnu Goru, medjutim, tek kada se ispune svi standardi", kaže ovaj izvor, nalazeći kako reforme odbrane nisu jedini, ali jesu ključni uvjet ulaska u sigurnosni program.

Komentirajući stajalište generalnog sekretara Robertsona, on podsjeća da je prvi čovjek Saveza jednom izjavio, i da još uvijek stoji iza toga, kako, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, nema mjesta razmišljanju o Partnerstvu sve dok u zemlji postoje" tri odvojene vojske".

S tim u vezi, najavio je da će bosanskohercegovačka javnost već sutra imati mogućnost prosredstvom medija saznati više o stavu generalnog sekretara oko šansi zemlje da se približi euro-atlantskoj sigurnosnoj asocijaciji.

A u medjuvremenu stiže vijest da Vijeće Europe od 25. do 27. ovog mjeseca organizira u Sarajevu seminar na temu zaštite žrtava i svjedoka traffickinga, saopšteno je u sjedištu Vijeća u Strasbourgu.

Riječ je o projektu koji se realizira u okviru Programa za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala na jugoistoku Europe PACO, uz suradnju sa ministarstvom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Očekuje se da će seminar okupiti predstavnike domaćeg pravosudja, organizacije koje se bore protiv krijumčarenja ljudma, te nevladine organizacije iz zemlje, ali i i regiona: Srbije i Crne Gore, Hrvatske, Bugarske, Madjarske, Rumunije, Slovenije, Makedonije i Moldove.

Od skupa organizatori očekuju cjelovit pregled progresa načinjenog u suradnji zemalja regiona u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, te da ukaže na ključne elemente efikasne zaštite svjedoka mogućih procesa protiv počinitelja organiziranog kriminala, korupcije i traffickinga.

XS
SM
MD
LG