Linkovi

Chirac: treba nam volja da djelujemo zajedno - 2003-09-23


Svoje obraćanje Generalnoj Skupštini UN francuski predsjednik Jacques Chirac je iskoristio da bi izrazio oštru osudu američkih akcija u Iraku.

U strastvenom izlaganju, francuski je lider rekao da je američka jednostrana odluka da zbaci Saddama Husseina uvela Ujedinjene Narode u jednu od najtežih kriza u njihovoj istoriji. Vijeće Sigurnosti je to koje treba da donosi odluke o upotrebi sile, kaže francuski predsjednik:

CHIRAC: Niko ne može sebi uzimati pravo da unilateralno upotrijebi silu. Medjutim, države takodje moraju biti sigurne da to Vijeće ima odgovarajući kriterij za procjenu prijetnje i da postoji volja da se kolektivno djeluje ako treba.

Francuski predsjednik je, takodje, ponovio stav svoje zemlje da Svjetska Organizacija mora biti ta koja će nadgledati transfer suvereniteta iračkom narodu.

CHIRAC: Na Ujedinjenim Narodima je da svoj legitimitet stavi u službu legitimiteta tog procesa, ali je takodje na UN-u da pomogne u postepenom transferu ekonomske i administrativne odgovornosti na iračke institucije - u jednom realnom roku.

Predsjednik Chirac je ponovio i insistiranje Francuske da je mandat UN neophodan za medjunarodne snage u Iraku, ali je dodao da one treba da budu predvodjene Sjedinjenim Državama koje će ionako u te snage dati veliki broj vojnika.

XS
SM
MD
LG