Linkovi

Kofi Annan: Američka akcija u Iraku može voditi nezakonitom korištenju sile - 2003-09-23


Unilateralizam u nedavnim dogadjajima je doveo u pitanje decenijama dugu tradiciju globalnog koncenzusa o kolektivnoj sigurnosti dovodeći medjunarodnu zajednicu na raskrsnicu i nagovještavajući trenutak ne manje odlučujući od onog kada su 1945. godine formirani Ujedinjeni narodi. Ovo je, izmedju ostalog rekao generalni sekretar UN-a, Kofi Anan, otvarajući danas u New Yorku godišnje zasjedanje Generalne Skupštine UN-a.

Generalni sekretar UN-a, Kofi Annan, kritikovao je poziciju administracije predsjednika Busha da Sjedinjene Države imaju pravo preventivne vojne akcije kada se nalaze pod prijetnjom.

Nova doktrina predstavlja fundamentalni izazov principima kolektivne sigurnosti i Povelji UN-a, koja je vodila svjetsku organizaciju od osnivanja, rekao je gospodin Annan, izražavajući zabrinutost da bi to moglo voditi umnožavanju unilateralnog i nezakonitog korištenja sile.

Dok Povelja UN-a dozvoljava zemljama pravo na samoodbranu ukoliko su napadnute, do sada se, reako je generalni sekretar UN-a, smatralo da kada države odluče da idu izvan toga, i odluče da koriste silu kako bi se obračunale sa širom prijetnjom medjunarodnom miru i sigurnosti, trebaju legitimnost UN-a.

Sada, neki kažu da takvo tumačenje nije više održivo, s obzirom da oružani napad oružjem za masovna razaranja može biti lansiran u bilo koje vrijeme, bez upozorenja, ili od strane neke tajne grupe. Radije, nego da čekaju da se to desi, oni tvrde, države imaju pravo i obavezu da preventivno koriste silu, čak na teritoriji drugih država, i čak kada se oružje koje može biti korišteno tek razvija.

Prema tim argumentima, rekao je gospodin Annan, zemlje nisu obavezne da čekaju suglasnost u Vijeću sigurnosti, i umjesto toga zadržavaju pravo da djeluju unilateralno, ili ad hoc koalicijom.

”Ta logika predstavlja fundamentalni izazov principima na kojima su, mada ne savršeno, svjetski mir i stabilnost počivali zadnjih 58 godina”, rekao je Annan.

Medjutim, nije dovoljno odbaciti unilaterizam, ukoliko i sami potpuno iskreno ne shvatimo zabrinutost koja nekim državama daje osjećaj nejednake ranjivosti, što ih vodi ka preuzimanju unilateralnih akcija. Mi moramo pokazati da se na tu zabrinutost može i hoće odgovoriti kroz kolektivnu akciju, rekao je Generalni sekretar UN-a.

”Gospodo, mi smo pred raskrsnicom. Ovo može biti trenutak ne manje odlučujući od onog iz 1945. godine kada su Ujedinjeni narodi formirani... Sada, mi moramo odlučiti da li je moguće nastaviti na osnovama tada prihvaćenim, ili su potrebne radikalne promjene, rekao je Kofi Annan.

Generalni sekretar UN-a je tim povodom rekao da je osnovao panel istaknutih ličnosti na visokom nivou kako bi napravili preporuke od pitanja mira i sigurnosti do reforme UN-a. Kofi Annan je rekao da njihov izvještaj očekuje prije narednog zasjedanja Generalne skupštine sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG