Linkovi

Ponašanje Sirije neprihvatljivo - 2003-09-23


Sjedinjene Države i dalje imaju ozbiljne brige zbog ponašanja Sirije. To je prvenstveno uzrokovano podrškom koju Sirija pruža teroristima i njihovim programima razvoja oružja za masovno uništenje. John Bolton, podsekretar u State Departmentu za pitanje kontrole naoružanja i medjunarodne sigurnosti, nedavno je govorio o ovim zabrinutostima kada je svjedočio pred članovima američkog Kongresa:

Bolton: Nema veće prijetnje našoj zemlji danas nego što su to zemlje koje podržavaju terorizam ili posjeduju ili bi željele da posjeduju oružje za masovno uništenje. Sirija, koja pruža sklonište i zaštitu organizacijama kao što su Hezbollah, Hamas i Palestinski islamski Jihad i čije su terorističke organizacije ubile na stotine nedužnih ljudi, uključujući Amerikance, spadaju u ovu kategoriju država sa potencijalnom dvostrukom opasnošću.

Kao što je pomoćnik američkog državnog sekretara Bolton istakao: Od 1970. do danas, Sirija je postigla da u sposobnostima za izradu kemijskog oružja, bude najnaprednija arapska država. Ona posjeduje zalihe nervnog agensa Sarina koji se može dostaviti uz pomoć aviona i raketama, te je umiješana u istraživanja i razvijanje još otrovnijeg nervnog agensa VX. Gospodin Bolton je kazao da Sirija posjeduje na stotine raketa kratkog dometa, te se vjeruje da ima kemijske bojeve glave. On je kazao da je Sirija također usavršila rakete dugog dometa, SCUD D i to uz pomoć Sjeverne Koreje. Državni podsekretar Bolton je rekao da trenutno nema informacija o tome da je sirijska vlada prebacila oružje za masovno uništenje terorističkim organizacijama ili da bi dozvolila takvim organizacijama da ih se domognu. Međutim, kazao je on, sirijske veze sa brojnim terorističkim organizacijama podcrtavaju razloge američke stalne napetosti u odnosu na Siriju.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan je kazao da je predsjendik Bush i dalje zabrinut zbog infiltracije stranih terorista iz Sirije u Irak.

Bolton: Njihova ponašanje je neprihvatljivo. I države koje pružaju utočište teroru, kao što je to predsjendik jasno kazao, će se držati odgovornim.

Sirija se mora odlučiti.No ta odluka bi trebala biti: okončanje udruživanja sa terorističkim grupama i prekid razvoja oružja za masovno uništenje.

XS
SM
MD
LG