Linkovi

Clinton:Pobili su djecu u genocidnom ludilu - 2003-09-22


Na tuznoj ceremoniji, kojom su dominirale emocije, bivsi americki predsjednik Bill Clinton je, nakon sto je otkrio spomenik za preko 8 hiljada pobijenih, izmedjuostaloga rekao:

Sjecamo se tog srasnog zlocina jer se ne usudjujemo zaboraviti i jer moramo odati postu nevinim zrtvama, od kojih su mnogi bila djeca, pobijena u jednom genocidnom ludilu.

Obitelji pobijenih u Srebrenici i okolini su zeljeli da bivsi americki predsjednik otkrije Spomenik upravo zbog aktivne ukljucenosti Billa Clintona u zaustavljanju rata u BiH, prvenstveno putem kampanje bombardiranja bosanskih Srba.

Pravda se polako ali sigurno zadovoljava u Den Haagu, gdje neki od onih odgovornih za masakr, ne samo ovaj, nego i druge, stoje pred Sudom kako bi odgovarali za zlocine protiv covjecnosti, kazao je gospodin Clinton, i dodao:

Medjutim, oni najodgovorniji, predvodnici zlocina, jos nisu uhapseni. Potraga za njima ce se nastaviti sve dok ne budu uhvaceni.

Bivsi američki predsjednik sreo se i sa majkama Srebrenice, koje su mu postavile nekoliko pitanja o odgovornosti međunarodne zajednice za masakr u Srebrenici, njegovoj ličnoj odgovornosti, dokazima o srebreničkoj tragediji, te njegovoj pomoći u traganju za potpunom istinom o događanjima u ovoj bivšoj zaštićenoj zoni UN.

Sudionice razgovora ističu da su sastankom dominirale emocije, i da je gospodin Clinton bio vidno potresen. Istakao je da 1995 nije sam donosio odluke. Na pitanje šta je sa satelitskim snimcima masovnih grobnica u regionu Srebrenice, gospodin Clinton je odgovorio da se taj materijal, kao dokazni, nalazi u Haagu.

Rekao je da mu je čast što su Majke Srebrenice upravo njega pozvale da otvori Memorijalni centar te da će učiniti sve što je u njegovoj moći da puna istina o Srebrenici, ugleda svjetlo dana.

XS
SM
MD
LG