Linkovi

Prvobitno predloženo 10 aviona u napadima 11 septembra - 2003-09-22


Associated press navodi da je osumnjičeni organizator terorističkih napada od 11 septembra 2001 prvobitno predložio otmice 10 aviona, po 5 na istočnoj i zapadnoj obali Sjedinjenih Država. Navodi se da je Khalid Sheikh Mohamed rekao američkim istražiteljima da je on prvobitno o tom planu razgovarao s Osamom bin Ladenom 1996, te da je lider al-Qaide odbio te planove kao nepraktične, i umjesto toga ponudio četvorici operativaca da rade sa sheikh Mohamedom.

Associated Press navodi da je prvobitni plan uključivao do 22 otmičara u dva vala samoubilačkih otmica. Sheikh Mohamed, koji je u martu uhapšen u Pakistanu, se nalazi u američkom pritvoru na neodređenoj lokaciji. U isto vrijeme američke vojne vlasti su uhapsile vojnog kapelana muslimana koji je vodio brigu o zatvorenicima al-Qaide i talebana u zalivu Guantanamo.

CNN navodi da je kapelan James Yee nosio detaljne mape zatvora u Guantanamu, koje su pokazivale gdje se drže zatvorenici. On je bio jedini kapelan musliman koji je bio zadužen za vjerske potrebe 660 zatvorenika.

U međuvremenu je generalni sekretar UN-a Kofi Anan na današnjoj jednodnevnoj konferenciji pod nazivom Borba protiv terorizma za čovječanstvo u New Yorku rekao da samo vojna sila nije dovoljna za borbu protiv terorizma, pozvavši svjetske lidere da pažnju obrate njegovim ključnim uzrocima. Konferenciji je prisustvovalo dvedesetak šefova država i vlada svijeta.

XS
SM
MD
LG