Linkovi

Mladić Srebreničanima: Hoćemo li vas sve pobiti - zavisi od razvoja situacije - 2003-09-22


Momir Nikolić je tako dan nakon što su srpske snage zauzele Srebrenicu, saznao od svojih nadredjenih da će svi bošnjački muškarci toga grada biti pobijeni.

Do detalja je upoznat sa planom da se muškarci razdvoje od žena, privemeno zatvore u Bratuncu, a zatim pobiju. To je saznao, prisjećao se danas svjedok optužbe, pred bratunačkim hotelom u kojem je, baš u to vrijeme, Ratko Mladić komandantu holanskih plavih šljemova, Tomu Keremansu i predstavniku srebreničkih Bošnjaka, Nesibu Mandžiću saopštio da "muslimani mogu da opstanu ili nestanu", što, tvrdio je Mladić, ovisi od suradnje zarobljenih i "razvoja situacije".

Momir Nikolić, koji je ranije priznao krivnju za učešće u srebreničkom masakru je svjedočio da je tih dana imao naredjenje da pronadje pogodne objekte za privremeni smještaj zatočenih, lokacije za njihovo smaknuće, te koordinira jedinice koje su razdvajale muškarce od djece i žena. Nadgledao je i odvajanje onih koji će odmah biti likvidirani - u nekoliko julskih dana 1992. godine je tako, nakon pada Srebrenice, ubijeno skoro osam hiljada Bošnjaka.

Protiv današnjeg svjedoka, koji je za srebreničke zločine bio optužen zajedno sa Jokićem i Blagojevićem, zbog činjenice da je priznao krivnju, neće biti izvodjen dokazni postupak, već uskoro čeka raspravu o kazni koja će zavisiti, procjenjuje se, i od svjedočenja protiv nekadašnjih ratnih kolega.

Svjedočenje Momira Nikolića se sutra nastavlja.

XS
SM
MD
LG