Linkovi

Šta želi američka koalicija - 2003-09-22


Sada, nakon što je irački narod oslobodjen iz stege diktatorskog režima Saddama Husseina, neki kritičari već pozivaju američku koaliciju da upravljanje zemljom preda iračkom narodu i da napusti zemlju. To i jeste osnovni cilj kojem stremi koalicija. Medjutim, kao što je američki državni sekretar Colin Powell rekao, prije nego što to bude moguće - irački narod mora prvo izgraditi institucije vlasti koje će osigurati slobodu i demokraciju njihovj zemlji.

Ne možete vi jednostavno reći: - Vi ste sada vlada, odlično, izvolite, upravljajte, imate puni autoritet. Prelazna vlast koju sada čini koalicija odgovorna je za sigurnost i trebaće neko vrijeme prije nego bilo koja nova vlada bude u stanju da preuzme odgovornost onoga ko odgovara za sigurnost. Zatim, da bi potrajala, vlast kakvu mi želimo da Irak dobije, treba da ima legitimitet, a legitimitet dolazi od ustava, ustava kojeg je ratificirao sam narod. I kad jednom imaš takav ustav, tada možeš dati legitimitet nekoj novoj vladi, putem izbora, i to izbora koji će predstavljati izraz volje naroda.

Riječima sekretara Powella: - Najgora stvar koja bi nam se mogla dogoditi je da se ovaj proces na silu ubrzava, prije nego su stvoreni uslovi legitimnosti - i onda gledati kako sve propada. Šta, dakle, američka koalicija želi od iračkog naroda? Gospodin Powell objašnjava:

Jedina stvar koju očekujemo zauzvrat jeste slobodni, demokratski Irak koji će biti prijatelj i partner Sjedinjenih Država, te prijatelj i partner svojim susjedima u ovom dijelu svijeta i odgovoran činilac na svjetskoj sceni. Zbog toga smo mi došli ovamo. Zbog toga naši vojnici daju svoje živote. I to je ono što mi želimo da Irak postigne, zaključuje gospodin Powell.

Ili, kako je to predsjednik Bush rekao:

Mi držimo našu riječ datu iračkom narodu time što im pomažemo da svoju zemlju učine primjerom demokratije i prosperiteta za čitav region. Ovaj dugoročni poduhvat je od vitalnog značaja za mir u regionu i za sigurnost Sjedinjenih Država. Naša koalicija i irački narod u kratkom su vremenu postigli značajan napredak i mi ćemo i završiti veliki posao koji smo započeli.

XS
SM
MD
LG