Linkovi

Uoči Olimpijade u Ateni: Jesu li američki košarkaši ponovo nepobjedivi? - 2003-09-19


Jedanaest od ukupno 12 timova koji će se nadmetati na Olimpijskim igrama u Ateni, 2004. godine već su poznati. Dvanaesti će se znati nakon Prvenstva Azije koje traje od 23 septembra do 2 oktobra.

Kako će na ovim igrama proći američki košarkaši. Osjećaj ranjivosti, dugogodina nadmoćnih profesionalaca NBA lige u američkom olimpijskom timu i svjetskim kupovima narušen je još 2000-te kada su za malo izgubili od Litvanije, a onda je usljedilo katastrofalno 6 mjesto na Svjetskom prvenstvu 2002. godine.

Sada, nakon što su neporaženi završili kvalifikacijska nadmetanja za olimpijske igre u Porto Ricu, tim Sjedinjenih Država izgleda da je vratio svoju nekadašnju snagu, mada prave potvrde toga neće biti sve dok ne osvoje zlato u Ateni.

Ostaje naravno pitanje ko su amerikancima najveći konkurenti. Na zvaničnoj web stranici NBA, navode tri tima: Srbija i Crna Gora, Argentina i Litvanija.

Da bi posjetitelji mogli sami procjenjivati navode se ključni igrači američkog i četiri glavna konkurentska tima.

Zvijezde američkog tima su Tim Duncan, Allen Iverson, Vince Carter i Jermaine O Neal. Amerikanci su u Porto Ricu naprosto pregazili Argentinu, 106-73. Tim Duncan je bio zvjezda susreta. Ukoliko bude povrjedjen, mogu li Amerikanci biti ranjivi u Atini?

U timu Srbija i Crna Gora zvjezde su Pedja Stojaković i Marko Jarić. Stojaković je na Evropskom prvenstvu povrijedio zglob i vjerovatno je to bio ključni razlog za katastrofu tima koji je završio tek na šestom mjestu. Medjutim, kao prvaci svijeta iz prošle godine, Srbija i Crna Gora su se već kvalificirali za Atinu. Košarkaši Srbije i Crne Gore su i dalje najveća prijetnja ekipi Sjedinjenih Država, oni su nakon amerikanaca najtalentiraniji i u prosjeku su viši. Vrlo je moguće da će u Atini osvojiti srebrenu medalju.

Argentina u svom timu ima Andreasa Nocionia i Fabricia Obertoa. Kao nosioci srebrene medalje sa Svjetskog prvenstva 2002. godine, Argentina je i dalje opasan tim, što je pokazala i laka pobjeda nad Kanadom u polufinalu ovogodišnjih olimpijskih kvalifikacija, 101-71. Predvidja se da će Argentina biti jak konkurent za medalje u Atini.

Litvanija je bila iznenadjenje na Evropskom prvenstvu, osvojivši prvo mjesto bez ijednog značajnijeg igrača iz NBA lige. Zvjezda je bio bivši igrač ekipe Univerziteta iz Marylenda, Sarunas Jasikevicious. Susret Argentine i Litvanije u borbi za medalje bio bi prava poslastica za ljubitelje košarke.

Juan Carlos Navarro, drugi izbor Washington Wizardsa u izvlačenju 2002. godine i Jorge Garbajosa su sa Pau Gasolom, ključni igrači u timu Španije. Gasol se pokazao izuzetno dobrim u Švedskoj na Evropskom prvenstvu, ali će španci morati pokazati više u Atini, ako se žele domaći neke od medalja.

XS
SM
MD
LG