Linkovi

Loš trenutak da se otkrije plata - 2003-09-19


Čelnik Njujorške berze, Dick Grasso, ove je nedjelje prisiljen da da ostavku, usljed sve oštrijih kritika na njegov račun. Kako izvještava novinarka Glasa Amerike Kathy Stewart, gospodin Grasso je istjeran s posla ne zato što ga nije znao obavljati, već zato što je na tom poslu isuviše mnogo zaradio.

Dick Grasso je inače obavljao posao predsjedavajućeg na njujorškoj berzi - i ujedno bio njeno napoznatije lice - od 1995. godine. On je čovjek kojem se pripisuju zasluge za brzo podizanje na noge berze nakon terorističkih napada 11 Septembra. Richard Rosenblat je i sam član Berze i Grassov pristalica:

Rossenblat: Novac koji je zaradio je Dicku kompenzacija za najkonkurentniju, najefikasniju, najbolju berzu na svijetu! To nije nimalo lagan posao.

Medjutim, nakon što se saznalo da je Grasso težak gotovo 140 milijuna dolara, pozivi za njegovim smjenjivanjem počeli su stizati iz najvažnijih firmi na Wall Street-u, od najvećih stručnjaka za tržište novca.

To je jednostavno previše novaca - niko nije toliko vrijedan!, kaže jedan od stockbrokera na Berzi.

Iako Grasso tehnički nije napravio ništa nezakonito, ova kontroverza je uslijedila nakon nekoliko godina skandala u velikim američkim korporacijama - upravo zbog nenormalnih bogaćenja predsjedavajućih i izvršnih direktora, na račun uposlenika. Stockbroker William Barbour kaže da je ovaj Grassov skandal došao u nezgodnom trenutku:

BARBOUR: Već se godinama vuku skandali izmedju korporacija i vlade, berza nije u dobrom stanju, ekonomija je loša, iako se nešto poboljšava - dakle, vrlo loš trenutak da vam neko razotkrije da ste zaradili 140 milijuna u godini dana.

U Poslovodnom odboru Njujorške berze jedno mjesto je sada upražnjeno. Medjutim, kontroverza se ne završava ostavkom Dicka Grassoa. I sam Poslovodni odbor će, kako se očekuje, doći pod lupu, jer su odobrili takvu plaću za gospodina Grassoa.

XS
SM
MD
LG