Linkovi

Prva posjeta predsjednika Evropskog parlamenta Balkanu - 2003-09-19


Predsjednik Europskog parlamenta, Pat Cox, kreće 28. septembra u posjetu zemljama Balkana u ovoj funkciji. Kako je najavljeno u Coxovom uredu u Bruxellesu, "balkanska turneja", prva kakvu je jedan predsjednik Europskog parlamenta ikada učinio tom regionu, će trajati četiri dana, u toku kojih će Cox obići šest destinacija u pet balkanskih zemalja.

Očekuje se da već na početku puta posjeti Hrvatsku. Slijede zatim posjete Srbiji i Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji, i na kraju, Bosn i Hercegovini. Biće za ovu priliku organizirani susreti sa predstavnicima državnih parlamenata, s tim što će se pat Cox u Beogradu susresti i sa predstavnicima nacionalnih parlamenata Srbije i Crne Gore.

Pred odlazak u balkanski region Cox ističe veoma značajan opšti progres koji su u proteklom desetljeći učinile sve zemlje regiona i dodaje da je pomirenje jedan od ključeva integriranja Balkana u EU.

"Cijela europska integracija je stvorena na pomirenju... Optimističan sam da se to može desiti i u slučaju Zapadnog Balkana, ali, stvari se izvana ne mogu ubrzati. To je nešto za šta sami morate naći odgovaraćhu dinamiku i za šta sami morate snositi odgovornost", upozorava predsjednik Europskog parlamenta.

Govoreći o susretima u Sarajevu, Cox u izjavi Glasu Amerike naglašava da će predstavnike tamošnjeg parlamenta "snažno ohrabriti":

"Napravili su jasne strateške poteze, stvarajući koherentnost izvora državnih prihoda- carina , taksi. Oni počinju da prave "tkivo nacije": javnih finansija, na zakonu utemeljenih carina, borbe protiv kriminala i krijumčarenja. Ohrabriću ono što su do sada učinili, u svjetlu činjenice da su dio puta već prešli i da žele dalje", kaže predsjednik Europskog parlamenta pred posjetu balkanskom regionu.

XS
SM
MD
LG