Linkovi

20 godina Lica s ožiljkom - 2003-09-19


Čuvena saga Briana de Palme, u kojoj se prepliću krv i sunčana žega - kultni film Lice s Ožiljkom, premijeru je imao 1983. godine i ubrzo nakon toga se proslavio, posebno fantastičnom glumom Al Paćina, koji je maestralno predstavio kubanskog imigranta Tonyja Montanu. Od tada - Scarface je postao antologijskim filmom, ostavljajući traga i utjecaja na nekoliko generacija i publike, i redatelja.

Na jubilarnom njujorškom prikazivanju, okupile su se zvijezde filma, zajedno s Brianom de Palmom. Michelle Pfeiffer u filmu igra potpuno zanemarenu i od kokaina ovisnu onyjevu suprugu:

PFEIFFER: Sjećam se da sam u to vrijeme taj film doživjela kao nešto vrlo uznemirujuće, nešto što je ljude mučilo, a da ne znaju reći šta je to. Komentirajući šta je uloga učinila za nju kao glumicu, Pfeifferova kaže da je od tog trenutka njeno ime uvijek bilo vezivano za Al Paćina.

A sam Paćino kaže: Stvarno sam uzbudjen činjenicom da neki ljudi ovaj film sada vide po prvi puta. Pogotovo , vidjeti ga na velikom ekranu je izuzetan doživljaj jer je redateljsko umijeće Briana de Palme mnogo jasnije na velikom ekranu. Osim toga - danas će taj film vidjeti neki novi tridesetogodišnjaci!

Brian de Palma kaže da je jednostavno sretan što očigledno za njegovo djelo i dalje vlada isti interes. Scarface u američkim kinima doživljava re-run 19 Septembra.

XS
SM
MD
LG