Linkovi

Bill Clinton stigao u Sarajevo - 2003-09-19


Nešto iza 19 sati u Sarajevo je stigao bivši američki predsjednik Bill Clinton, koji će sutra otvoriti Memorijalni kompleks u Potočarima, kraj Srebrenice. Gospodin Clinton se, na sarajevskom aerodromu, susreo sa članovima Predsjedništva BiH.

Upriličen je i susret sa delegacijom treće sarajevske gimnazije, što je lična želja gospodina Clintona, koji je ovu gimnaziju posjetio 30 jula 1999. godine prilikom njegove prve posjete Sarajevu i BiH.

Učenici treće gimnazije, će gospodinu Clintonu uputiti i pismo podrške, koje će mu sutra u Potočarima, predati Beriz Belkić.

Bill Clinton će se sutra u Potočarima, sresti i sa članicama Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, koje će predstavljati, Munira Subašić. Gospodja Subašić, za Glas Amerike govori o pitanjima koja će postaviti g Bilu Klintonu!

MUNIRA SUBAŠIĆ: Porodice su tražile da dodje Bill Clinton da otvori spomen centar smatrajući da upravo on to treba da uradi jer je u vrijeme srebreničkih dogadjanja bio predsjednik Sjedinjenih Država.

Majke Srebrenice pitaju Clintona

MUNIRA SUBAŠIĆ: Gospodine Clintone, kako se osjećate danas u Srebrenici?

Drugo pitanje će biti: Da li se, gospodine Clintone osjećate odgovornim za pad Srebrenice i tgenocid koji se dogodio u julu 1995. godine. Da li ste mogli spriječiti genocid u Srebrenici jer ste u to vrijeme bili predsjednik SAD.

Treće pitanje: Zašto po vašem mišljenju nisu uhapšeni ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić. Mi majke Srebrenice znamo da je gospodin Richard Holbrooke, koji je dolazio u BiH, obećao Karadžiću da neće biti uhapšen ako sidje sa scene. To se i dogodilo. Prošlo je osam godina, a Karadžić je još uvijek nagradjen. Znači, ono što se dogovorio sa Holbrookeom to je i ostvareno.

Četvrto pitanje će biti: Može li gospodin Clinton iskoristiti svoj uticaj da satelitski snimci koji su uradjeni padom Srebrenice i kada su naši najmiliji pogubljeni na najgori način, koji postoje u Americi, budu dostupni onima koji bi to mogli iskoristiti da dodjemo do mjesta masovnih grobnica.

I na kraju peto pitanje: Gospodine Clintone da li ste spremni da se izvinete zbog onoga što se dogodilo u Srebrenici.

Smatramo da je Bill Clinton trebao doći i da mu trebamo postaviti takva pitanja, kaže na kraju za Glas Amerike, Munira Subašić.

Inače, kako iz Banja Luke izvještava Dragan Stegiić, bezbjednosne pripreme za sutrašnju ceremoniju otvaranja spomen kompleksa u Potočarima su obaveljene na vrijeme. To je potvrđeno danas u Ministasrtvu unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Sve neophodne mjere za osiguranje učesnika i posjetilaca ceremonije otvaranja spomen komplksa u Potočarima kod Srebrenice su preduzete tako da ne treba očekivati veće probleme u odvijanju ovog skupa, kome će prisustvovati i bivši američki predsjednik Bill Clinton.

Saopšteno je ovo iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske a tim povodom izdata je i naredba o posebnom režimu saobraćaja u tom regionu.

Sutra od 7 do 18 časova biće zabranjen saobraćaj za sve kamione nosivosti veće od pet tona kao i vozila koja prevoze eksplozivne materije na magistralnim i regionalnm putevima prema Srebrenici a povremeno će biti ograničeno i kretanje privatnih automobila.

Još uvijek nije potvrđeno da li će neko od zvaničnika Republike Srpske prisustvovati sutrašnjem skupu u Potočarima a svoj dolazak na ovu ceremoniju su najavili predstavnici Udruženja logoraša Republike Srpske koji su danas pokušali da postave spomen ploču na nekadašnju kasarnu Viktor Bubanj u Sarajevu,u kojoj je,prema njihovim procjenama, tokom rata bilo zatvoreno više hiljada srpskih civila.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Borislav Paravac koji se danas takođe nalazio među bivšim logorašima pred zgradom nekadašnje kasarne JNA, je izjavio da on neće prisustvovati sutrašnjoj ceremoniji u Potočarima pošto je razočaran činjenicom da niko od predstavnika vlasti BiH i Federacije nije prisustvovao današnjem pokušaju postavljanja spomen ploče u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG