Linkovi

Sarajevo: Onemogućen ulazak logorašima RS u bivšu kasarnu - 2003-09-19


Članovi Saveza logoraša Republike Srpske nisu danas uspjeli postaviti spomen-ploču u krugu bivše kasarne Ramiz Salčin, gdje je kao se navodi bio ratni logor za sarajevske Srbe. Članovima Saveza, koji su u Sarajevo došli organizirano autobusima, policija je onemogućila ulazak u krug bivše kasarne, gdje se sada nalazi Sud Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Saveza logoraša RS odbacili su tvrdnje da je za postavljanje spomen-ploče izabran današnji datum kako bi se ispolitiziralo sutrašnje otvaranje Memorijalnog centra za ubijene Srebreničane u Potočarima. Nakon što im nije dozvoljen ulazak u krug bivše kasarne, članovi Saveza logoraša RS vratili su se u Republiku Srpsku. Incidenata nije bilo.

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine, Borislav Paravac koji se danas takođe nalazio među bivšim logorašima pred zgradom nekadašnje kasarne JNA je izjavio da on neće prisustvovati sutrašnjoj ceremoniji u Potočarima pošto je razočaran činjenicom da niko od predstavnika vlasti B i H i Federacije nije prisustvovao današnjem pokušaju postavljanja spomen ploče u Sarajevu.

Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Dragan Kalinić, koji je takođe posjetio Sarajevo, je naglasio da je danas propuštena prilika da se počne izgrađivati povjerenje između naroda.

I većina najuticajnijih političkih stranaka iz Republike Srpske je izrazila žaljenje zbog toga što je sarajevska policija spriječila postavljanje spomen ploče u znak sjećanja na stradale Srbe u nekadašnjo kasarni Viktor Bubanj.

Takođe, predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj, Branko Todorović je istakao da je u Bosni i Hercegovini potrebna istina o svim mjestima u kojima su zločinačke ideologije formirale koncentracione logore, a profesor Filozofskog fakulteta u Banjaluci, Miodrag Živanović je današnji sprečavanje postavljanja spomen ploče u Sarajevu ocijenio anticivilizacijskim činom.

XS
SM
MD
LG