Linkovi

Iran i nuklarno oružje - 2003-09-19


Guvernerski odbor Međuanrodne agencije za atomsku energiju je Iranu dao jednu posljednju šansu da surađuje s inspektorima koji istražuju optužbe da Iran ima tajne nuklearne aktivnosti u okviru programa nuklearnog naoružanja. Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Adam Ereli je pohvalio akciju agencije za atomsku energiju.

”Pozdravljamo usvajanje ove rezolucije, koja Iranu daje rok 31 oktobar da u potpunosti odgovori na sva neriješena pitanja Međuanrodne agencije za atomsku energiju vezana za njene nuklearne aktivnosti.“

Sjedinjene Države su dugo zabrinute da se Iran koristi svojim nuklearnim programom, uključujući i izgradnju reaktora u Bushehru, kao pokriće za svoje napore ka nabavci osjetljivih tehnologija i pomoći za proizvodnju nuklearnog oružja.

Rusija će reaktor snabdijevati nuklearnim gorivom. Potrošeno gorivo bi se trebalo vratiti Rusiji kako bi se osiguralo da Iran ne dobije pristup materijalu i koji bi se mogao iskoristiti u okviru nukleranog programa.

Iran je objavio da namjerava kopati vlastiti uranijum, obogaćivati ga i pretvarati u nuklearno gorivo. Potrošeni obogaćeni uranijum iz tog procesa bi Iranu mogao pružiti ključni materijal potreban za proizvodnju nuklearnog oružja.

Iranski program nuklearnog oružja, ako mu se dozvoli da sazrije, bi mogao Iranu dati sposobnost da napadne druge zemlje s balističkim raketama s nukleranim vrhom, što bi bilo veoma destabilizirajuće za srednji istok, i režim globalnog neširenja oružja.

Iran je također najaktivniji sponzor terorizma na svijetu. On podržava terorističke grupe kao što su Hezbolah, Hamas, palestinski islamski džihad, i narodni front za oslobođenje Palestine. Iran je nekima od ovih grupa već nabavio konvencionalno oružje.

U februaru, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed el Baradei je inicirao oštriju istragu iranskih nuklearnih aktivnosti. U izvještajima u junu i augustu, on je pružio dokaze da Iran narušava sigurnosne smjernice agencije za atomsku energiju, krijući svoje nuklearne aktivnosti, lažući inspektorima i odbijajući da s njima surađuje.

Američki predstavnik u toj agenciji, ambasador Kenneth Brill, je rekao da su Sjedinjene Države jasno stavile do znanja da bi činjenice već objelodanjene o iranskom nukleranom programu u potpunosti opravdale neposredni zaključak da Iran ne surađuje. Rezolucija agencije, rekao je gospodin Brill, prenosi nedvosmislenu poruku da međunarodnu zajednicu neće zadovoljiti ili odvratiti politika odgađanja, poricanja ili laganja. Iran se savjetuje da obrati pažnju na tu poruku.

XS
SM
MD
LG