Linkovi

Hag: Srebrenicu je, kaže kao svjedok Momir Nikolić, trebalo vojno poraziti i očistiti od Muslimana - 2003-09-19


Kako je i najavljeno, Momir Nikolić, bivši oficir vojske bosanskih Srba koji je priznao zločine počinjene u Srebrenici, započeo je sa svjedočenjem protiv nekadašnjih "saboraca", Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića, sa kojima je dijelio istu hašku optužnicu.

Nikolić je početkom maja ove godine priznao krivnju za učešće u ubijanju više od 7 hiljada Bošnjaka Srebrenice i okoline, nakon što su grad, jula 1995. godine, zauzele snage bosnaskih Srba.

Srebrenicu je, prema svjedoku, trebalo vojno poraziti i "očistiti" od Muslimana. S tim ciljem su ograničavani humaitarni konvoji koji su bili namijenjeni enklavi, narušavano primirje, a sa artiljerijskih položaja oko grada je, prema svjedoku, otvarana vatra na civilne ciljeve, kao što je 11. jula 1995. gadjana kolona civila koja se kretala prema Potočarima.

Prema Nikoliću, napadom na Srebrenicu je zapovjedao general Radisav Krstić, kojeg je Haški sud proglasio krivim za genocid i osudio na kaznu od 46 godina zatvora. Svjedok optužbe na procesu protiv Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića, i njihovog udjela u srebreničkom masakru se prisjećao danas kako je u vrijeme napada na Srebrenicu i nakon pada grada, medju srpskim snagama vidio i pripadnike MUP-a iz Srbije.

Uz to, svjedočio je i kako je tadašnji zapovjednik VRS, Ratko Mladić vodio niz sastanaka na kojima se pravio plan zauzimanja grada. Tada je, tvrdi svjedok, Mladić u više navrata nastojao (i uspijevao) da zaplaši holandske "plave šljemove", čiji je zadatak bio da zaštite grad.

Svjedočenje Momira Nikolića biće nastavljeno u ponedjeljak.

XS
SM
MD
LG