Linkovi

Izrael ubio jednog od visoko rangiranih Hamasovih aktivista - 2003-09-18


Izrael je ubio jednog od visoko rangiranih Hamasovih aktivista tokom oružanog sukoba sa palestinskim militantima u Pojasu Gaze. Ovaj incident dogodio se upravo u vrijeme kad je palestinski lider Yasser Arafat objavio da od palestinskih oružanih grupa traži da pristanu na jedno novo primirje.

Izraelske snage su ušle u izbjeglički logor Nusseirat u centralnom dijelu Gaze u pokušaju da uhapse Jihad Abu Suhereiha, pripadnika oružanog krila Hamasa. Uz podršku borbenih helikoptera, izraelske trupe su, na prilazu njegovoj kući, ubile tog Hamasovog militanta, nakon što je on na njih otvorio vatru. Prije povlačenja, vojnici su njegovu kuću digli u zrak.Evo i komentara glasnogovornika izraleskog Ministarstva odbrane Jonatana Peleda.

Noćašnja akcija je bila dio stalne borbe protiv terorističkih organizacija i njihovih infrastruktura pri čemu je Palestinska vlast propustila da poduzme akciju u skladu sa svojom odgovornosti i preuzetim obavezama u vezi s Mapom puta ka miru. Za cilj smo imali aktivistu Hamasa koji je mao krvave ruke i koji je do grla bio umiješan u terorizam.

Ova operacija izvedena je u vrijeme kad je palestinski predsjednik Yasser Arafat objavio navode da je Islamski Jihad spreman da proglasi prekid neprijateljstava, a da je Hamas nagovijestio da su i oni možda spremni da prihvate primirje.U isto vrijeme, gospodin Arafat je sasvim jasno rekao da neće pokušati da razoruža te organizacije, uprkos jakom pritisku američke administracije i Izraela.

XS
SM
MD
LG